BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord mértékben csökkent a német export áprilisban

A gazdasági válság miatt a német vállalatok exportja idén áprilisban 4,8 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest - jelentette a szövetségi statisztikai hivatal Wiesbadenben kedden.

A múlt év azonos hónapjához képest a csökkenés soha nem látott mértékű volt a Német Szövetségi Köztársaság fennállása történetében. A német vállalatok által külföldre eladott termékek értéke 63,8 milliárd euró volt, azaz 28,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly áprilisban – számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ez a legnagyobb mértékű exportcsökkenés a II. világháború vége óta - jelentette ki egy statisztikus. Ez azonban szerinte nem irható csupán a globális gazdasági válság számlájára. A 2008. áprilisban elért 89,5 milliárd eurós exportforgalom ugyanis rekord magasságú értéket mutatott fel.

A német exportszövetség (BGA) a globális kereslet pangása miatt azzal számol, hogy az idei exportforgalom akár 15 százalékkal fog csökkenni. Ez lenne az első mínusz 1993 óta és egyben a legnagyobb a Szövetségi Köztársaság 1949-ben történt megalapítása óta. 

Mint arról korábban beszámoltunk, további kormányzati intézkedéseket sürgetnek a német munkaadói szövetségek annak érdekében, hogy a vállalatok hozzájussanak a működésükhöz szükséges hitelekhez. Az Angela Merkel kancellárhoz intézett levél szerint a bankok olyan magas garanciákat követelnek ügyfeleiktől, hogy lassan már a stabil pénzügyi helyzetű vállalkozások sem jutnak kölcsönhöz.

Májusban Európa legnagyobb gazdaságában 0,4 százalékkal, 8,2 százalékra csökkent a munkanélküliek száma. Az adat ugyanakkor nem ad okot örömre, mivel elsősorban a számítás módjának változásának köszönhető.

Az üzleti bizalmi index a vártnál kevésbé javult májusban az építő- és feldolgozóipari kereslet gyengülése miatt. Ugyanakkor a féléves prognózis pozitívabb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.