BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világgazdaság stabilizálódása: felcsillantak a remény szikrái

Felcsillantak a remény szikrái a világgazdaság stabilizálódására az idei év második negyedében, köszönhetően annak, hogy visszatért a befektetők kockázatvállalási hajlandósága - állapította meg a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) vasárnap közzétett elemzésében.

A bázeli székhelyű pénzügyi szervezet negyedéves elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy a piacok tevékenysége még mindig nem tért vissza a Lehman Brothers amerikai befektetési bank összeomlásával szeptemberben kirobbant válságot megelőző szintre.

A Lehman összeomlásának következményeként gyakorlatilag teljesen befagyott a bankok egymás közötti hitelezése és a világ pénzpiacai zuhanórepülésbe kezdtek.

"Az első reménysugarak, hogy a pénzügyi válság és a gazdasági visszaesés már túljutott a mélyponton, felerősítették a kockázatvállalási kedvet a befektetőknél" február vége és május között - állapította meg a BIS, amely a nemzetközi monetáris együttműködés egyik legfőbb szervezője. Ebben az időszakban fellendült a piaci tevékenység, és csökkentek a kockázati prémiumok, miközben a legfontosabb gazdasági mutatók rendkívül alacsony szintre jutottak.

A bizalom feléledését a BIS az alapkamatokat csökkentő jegybankok intézkedéseinek, valamint annak tulajdonítja, hogy több országban sokrétű terveket dolgoztak ki a bankszektor megmentésére. A bankközi hitelezésben ugyancsak javultak a feltételek - emelte ki a Nemzetközi Fizetések Bankja, amely szerint még korai ugyan arról beszélni, hogy minden visszatért a normális kerékvágásba, de az adósságpiacokon érzékelhető a bizalom fokozatos visszatérése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.