BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális többletet eredményezett a recesszió

Továbbra is jelentős egyensúlyjavulás figyelhető meg a magyar külkereskedelemben.

A forgalom mindkét irányban óriásit zuhant májusban, de már nem akkorát, mint az év eleji hónapokban. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a kivitel volumene a hónap folyamán 16,9, míg a behozatalé 25,6 százalékkal zsugorodott.

Utóbbi átlagosnak mondható az év eddig eltelt szakaszában, de a kiviteli adat kiugróan jónak számít – már ha két számjegyű zsugorodásnál lehet ilyenről szó. A két kereskedelmi irány volumenének különbsége, vagyis az export-import olló pedig 2007 februárja óta nem nyílt ilyen szélesre, 8,7 százalékpontosra.

A belföldi keresletet még mindig csökkenés jellemzi mind a fogyasztási, mind a beruházási javak terén.

Eközben az exportpiacokon mintha stabilizálódás mutatkozna, főként az EU esetében. Utóbbit mutatja, hogy az idei első öt hónapban a közösség országaiba irányuló kivitel „csupán” 19 százalékkal esett vissza, míg a többi állam esetében 29-cel.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.