BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KSH: Tovább zuhant a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első öt hónapjában 3,6 százalékkal, májusban 4,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első négy hónapjában 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Áprilisban folytatódott és gyorsult a forgalom mérséklődése, volumene 4,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,3 százalékkal maradt el a márciusitól.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első öt hónapjában 2.724 milliárd forint, májusban 599 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 13 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le, míg a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009. január-májusban 2,6 százalékkal, májusban 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Májusban az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) értékesítésének volumene 2,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi forgalmának volumene nem változott áprilishoz képest.

Lapozzon!

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma az első öt hónapban 6,7 százalékkal, májusban 8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz mérten.

Májusban szinte az összes üzlettípus forgalma csökkent, csak az illatszer- és a használtcikk-üzleteké haladta meg előző évit. A legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek, valamint a könyv-, újság-, papíráru-, és egyéb iparcikk-üzletek eladásai maradtak el az előző év azonos havitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem májusi volumene 2,6 százalékkal kisebb volt az áprilisinál.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áron számított forgalma az első öt hónapban 0,5 százalékkal növekedett, májusban kismértékben, 0,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint májusban az üzemanyagkutak eladásai áprilishoz viszonyítva nem változtak.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 májusában folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 3,1 százalék, az eurózóna országaiban 3,3 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest. Az elérhető adatok szerint növekedést csak Svédországban és Lengyelországban mértek, mialatt a többi tagállamban csökkentek a kiskereskedelmi eladások; a legnagyobb visszaesés Lettországban és Litvániában volt.

 Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első öt hónapjában 29,5 százalékkal, májusban, 36,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.