BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

14 éves csúcson a munkanélküliség! A gazdaságra ez még sokáig rányomja bélyegét a briteknél

A júniussal záruló három hónapos időszakban a brit munkanélküliek száma 220 ezerrel, 2,43 millióra emelkedett. Az álláskeresők száma 1995 óta nem volt ilyen magas.

A szigetországban a munkanélküliek aránya jelenleg 7,8 százalék, ez a hivatalos statisztikák szerint 14 éves rekord – jelenti az AFP . Az óriási, 2,43 milliós munkanélküliséggel kapcsolatos adat közlésével egyidőben a Bank of England bejelentette: 1 százalék alatt marad az infláció az idén.

Az ING Bank elemzője szerint a brit jegybank előrejelzése nemigen ad okot a monetáris politika további szigorítására. A Bank of England a gazdaság felélénkítése érdekében korábban rekord alacsonyra, 0,5 százalékra vágta az alapkamatot és 175 milliárd fontot pumpált a piacba.

A jegybank legfrissebb megfogalmazása szerint az élénkítés a gazdasági aktivitás lassú növekedéséhez vezet, ennek ideje és intenzitása azonban kérdéses. A brit gazdaság az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal zsugorodott, a 12 hónapra kivetített infláció pedig 1,8 százalékra csökkent júniusban. A Bank of England két éve a 2 százalékban határozta meg az inflációs célt.

Bár a defláció vélhetően elkerüli Nagy-Britanniát, a munkanélküliségi arány növekedése ijesztő. Az IHS Global Isnight vezető elemzője szerint a munkanélküliség még sokáig rányomja bélyegét a brit gazdaságra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.