BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb drágulás: emelkedtek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak júliusban az előző havihoz képest 1,5 százalékkal csökkentek, éves bázison pedig 6 százalékkal emelkedtek

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009 júliusában az előző havihoz viszonyítva 1,3 százalékkal, a 2008. júliusival összehasonlítva 0,4 százalékkal mérséklődtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az ipari exportértékesítés árai a 2009. júniusinál 1,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, míg a tavaly ilyenkorinál 10,4 százalékkal magasabbak voltak.

Júniusban az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek, egy év alatt 6,6 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva - a júniusi kismértékű emelkedés után - júliusban 1,3 százalékkal mérséklődtek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2009 júliusában 1,1 százalékkal maradtak el a júniusitól. A kőolaj-feldolgozásban - az elmúlt havi, 10 százalékot meghaladó áremelkedés után - a földgáz világpiaci áresésének hatására jelentős árcsökkenés (6,5 százalék) következett be. Egy százalékkal mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban, növekedtek viszont a vegyianyag- és termékgyártásban (2,3 százalék), a gyógyszeriparban (0,5 százalék), valamint az egyéb feldolgozóipari termékek gyártása és javítási szolgáltatásban (0,4 százalék).

Az élelmiszeriparban, illetve a gumi-, műanyag- és építőanyagiparban 0,1 százalékkal csökkentek, míg a többi feldolgozóipari ágazatban 0,2 százalék és 0,7 százalék között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai júliusban 1,7 százalékkal voltak alacsonyabbak a júniusinál. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai 0,1 százalékkal csökkentek.

Tizenkét havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a járműgyártás (5,6 százalék), az egyéb feldolgozóipar és javítás (3,8 százalék), valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipari (3,4 százalék) ágazatokban emelkedtek az árak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban 1,1 százalékos árnövekedés jelentkezett.

A 2008. júliusihoz viszonyítva 17,2 százalékos árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. Kisebb mértékben mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (2 százalék), valamint a textil- és bőriparban (1,4 százalék). A vegyianyag- és termékgyártás árai 0,1 százalékkal csökkentek.

A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,6 százalék és 3 százalék között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 1,7 százalékkal estek az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,6 százalékkal, a víztermelés, -kezelés, -ellátás árai a júniusival megegyező mértékben, 8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009 júliusában az előző hónaphoz képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,7 százalékos, a beruházási javaknál 0,4 százalékos árcsökkenés mutatkozott. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban az árak csekély mértékben, 0,1 százalékkal mérséklődtek.

Az előző év azonos hónapjához mérten a beruházási javak gyártásánál 3,2 százalékkal, a fogyasztási cikkek esetében 2,5 százalékkal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban pedig 1,9 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2009. júliusban 1,6 százalékkal tovább csökkentek, míg 12 havi összehasonlításban 10,4 százalékkal emelkedtek. A forint egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 3 százalékkal, a dollárhoz képest 3,5 százalékkal erősödött, míg a 2008. júliusival összevetve az euróhoz mérten 17,3 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 31,4 százalékkal gyengült.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2009. júliusi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2009. szeptember 2-án, szerdán jelenik meg - olvasható a KSH közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.