BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízmilliárd forint a tét

Gyorsan orvosolni lehetne az Európai Bizottság által a gyorsított áfa-visszafizetéssel kapcsolatban tett kifogást – véli Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst & Young adóigazgatója a Világgazdaságnak arról is beszélt, hogy több tízmilliárd forintot érinthet mindez.

A múlt héten ütközött váratlan akadályba a Bajnai-kormány egyik válságkezelő – a gyorsított áfa-visszafizetéssel kapcsolatos – intézkedése az intézkedés, amellyel a kormány a vállalkozások likviditási helyzetén kívánt segíteni, egyúttal a visszaéléseket is szerette volna mérsékelni. Az Európai Bizottság azonban úgy ítélte meg, hogy az áfatörvény szerinti azonnali visszaigénylési lehetőség a gyakorlatban nem érvényesíthető olyan esetekben, amikor olyan számla után keletkezik a levonható áfa, amelyet az adózó még nem egyenlített ki. Ezért az intézkedés visszavonását kéri Magyarországtól.

Az uniós állásfoglalás azért számít meglepőnek, mert magával az áfadirektívával nem ellenkezett a magyar tervezet – mondta el lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az indoklásban azonban más jogelvekkel összevontan érvel a brüsszeli testület, így viszont már meggyőzőnek tűnik az álláspont – mutatott rá. A kormány még mindig mondhat nemet az EU-nak – közölte, hozzátéve: ugyanakkor ha elfogadja a döntést, akkor azt érdemes mielőbb érvénybe léptetni. Bár elvileg 45 nappal a törvény kihirdetését követően lehet ilyen intézkedést hatályba léptetni, de – mint jelen esetben – ha egyértelműen pozitívan érinti az adózókat a változás, akkor ettől el lehet tekinteni. A legésszerűbb Vámosi-Nagy szerint az lenne, ha már 2010. január 1-jétől érvényben lenne a gyorsított áfa-visszatérítés. Lényeges lenne a gyorsaság, ugyanis ez a változtatás az áfacsalásokat is megnehezítené – mutatott rá. Több tízmilliárd forintnyi összegben érintheti mindez a büdzsét, de a pontos összeget a bevallások alapján az APEH és a Pénzügyminisztérium tudja csak megmondani – fűzte hozzá.

A pénzügyi tárca kérdésünkre elmondta: még nem kapták meg Brüsszeltől a hivatalos állásfoglalást. S csak annak kézhezvétele után alakítják majd ki az álláspontjukat.


Bírálat

A magyar áfatörvény értelmében az adóalanyok választhatnak: az áfakülönbözetet átviszik a soron következő adómegállapítási időszakra, vagy kérik annak azonnali visszatérítését.

Ám nem igényelhető vissza az áfakülönbözet az olyan beszerzésekhez kapcsolódó előzetesen felszámított áfa esetében, amelyek pénzügyi teljesítése még nem történt meg. Példa erre olyan időszak, amikor az áfaalany egy nagyobb beruházást hajt végre. BD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.