BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre csak fogynak a vásárlók

A válság még csak mostanra tartogatta a legrosszabbat a kereskedőknek, ismét negatív csúcsot döntött a kiskereskedelmi forgalom.

Tovább hanyatlik a belső kereslet, az eladások már az öt évvel ezelőtti szintet sem érik el. Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 7,3 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A mutató 2007 eleje óta folyamatosan a negatív tartományban mozog, de ilyen alacsony szintet sem a mostani válság során, sem a KSH korábbi adatai szerint nem ért el. Az év első kilenc hónapjában 4,4 százalékos volt az átlagos visszaesés, a folyó áron számított forgalom 211 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Így éves átlagban is az utóbbi évtized legnagyobb visszaesését könyvelhetik el a kereskedők, az elmúlt két évben csak 1,8 százalékkal zsugorodott a piac.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kilencedik hónap során a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest. Az idén január óta csak egyszer, júniusban mért a hivatal bővülést havi alapon, akkor is egyértelműen csak az áfakulcs év közepi emelése miatt előrehozott vásárlások nyomán. Szó sincs tehát még a nyugati piacokkal szemben trendfordulóról itthon, a válság előtti szintre visszajutáshoz pedig valószínűleg több évre is szükség lesz.

Ismét visszaállt a tavalyi évre jellemző tendencia, azaz az élelmiszereladások kevésbé esnek vissza, mint a kevésbé alapvető igényeket kielégítő termékeké. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2009 első kilenc hónapjában 3,5, szeptemberben 5,7 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) értékesítésének volumene 6,4 százalékkal csökkent a 2008. szeptemberihez mérten.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első kilenc hónapban 7,7, szeptemberben 11,2 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem szeptemberi eladásai 0,5 százalékkal maradtak el az augusztusitól. 2009. szeptemberben szinte minden üzlettípusban mérséklődött a forgalom – az előző év szeptemberihez mérten a legnagyobb visszaesés továbbra is az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben volt.

A válság által legkevésbé és leginkább érintett terület is az autókhoz kapcsolódik. Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első kilenc hónapjában 0,5 százalékkal nőtt; szeptemberben 1,4 százalékkal elmaradt előző év azonos időszakitól; a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal mérséklődött. 2009. szeptemberében folytatódott – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első kilenc hónapjában 38,9 százalékkal mérséklődött, szeptemberben 52,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.