BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína teheti vissza Kelet-Európát a térképre

Miközben a Kelet-európai országok idegesen ingadoznak a szinte semleges Németország, a tévelygő Amerika és a revizionista Oroszország között, mindenki egy erős kívülállót keres. Az Economist elemzése szerint Kína tovább építheti birodalmát Kelet-Európában, amely ezáltal kerülhet vissza a térképre.

A lap Kelet felé és messzebbre tekintve című cikke szerint Kína azt a pozíciót foglalhatja el, amelyet Nagy-Britannia töltött be a birodalom összeomlásáig. Peking már jelezte, hogy szívesen megvásárolná az észt légitársaságot. Ezzel a kommunista ország egy Európai Uniós légicég és egy olcsó reptér birtokosává válhatna. Emellett Kína akár Ukrajnának is nyújthatna kölcsönt a gázszámla kifizetésére, ezzel pedig máris Oroszország kapui előtt állna.

Ezek a lépések Moszkva felé provokatívnak tűnnek, Peking számára viszont igen jövedelmezőek lehetnek. Kínának szüksége van EU tagállamokra szövetségesként és külön előny, ha az adott ország egyben a NATO tagja is. Kelet-Európa olcsó gyártó központ lehet, ahonnan Kína az egyre növekvő EU-s piacot láthatja el. Az Economist megfogalmazása szerint Kína előretörése visszatenné Kelet-Európát a térképre, ugyanakkor nem kockázatmentes.

A lap megemlíti, hogy elvi akadályok is Kína térhódítása előtt állnak, ilyen például Tibet ügye. Ugyanakkor az elvek nem állnak a gazdasági együttműködés útjába olyan országok esetében, mint Szaúdi Arábia vagy Üzbegisztán. Ha a szorosabb kínai kapcsolatok eredményeképpen az ex-kommunista országok kiszabadulnak az orosz-német szorításból, megéri lemondani az elvekről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.