BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankárbónuszadó mindenhol?

Sarc. Brit mintára Franciaország is egyszeri különadót vezet be a 27 ezer eurónál nagyobb bankárbónuszokra – jelezték párizsi kormánytisztviselők. Az adó mértékéről még nincs döntés, de megfigyelők szerint nem lenne meglepő, ha azt is a brit példát (VG, december 10., 5. o.) követve, 50 százalékban állapítanák meg.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Gordon Brown brit államfő a The Wall Street Journal mai számában megjelent közös cikkükben a világ többi országát is hasonló adó bevezetésére hívták fel. Az idei bónuszokat ugyanis részben annak köszönhetően lehet kifizetni, hogy a kormányok mentőövet dobtak a bankrendszernek – érvel a két vezető. „Egyszerűen nem elfogadható az adófizetők számára, hogy nagy válság idején ők fizessék a veszteségeket, fellendülés idején viszont a pénzintézetek részvényesei és alkalmazottai élvezzék a hasznokat” – olvasható a közösen írt cikkben.

Angela Merkel német kancellár máris üdvözölte az egyszeri különadó ötletét, és ő is azt hangoztatta, hogy a bankároknak is viselniük kell a válság terheit. Azt is hozzátette azonban, hogy hosszabb távon inkább az általa is szorgalmazott tranzakciós adó lehetne fenntarthatóbb megoldás.

Mások szerint a bónuszokra kivetett egyszeri extraadó ócska populizmus. „Rossz ötlet, nem koherens megoldás” – értékelte a kezdeményezést Michael Wistow, a Leighton Paisner LLP londoni jogi tanácsadó cég vezetője, aki szerint az adókulcsokkal nem lenne szabad „politikai futballt” játszani. Pedig a kezdeményezés annyiban nem is váratlan, hogy a világ legbefolyásosabb gazdaságait tömörítő G20 szeptemberi pittsburghi csúcstalálkozóján megállapodás született: szabályozni és korlátozni fogják a bankok által fizethető bónuszok mértékét. VG

Elemzők szerint azonban egyelőre úgy tűnik, az Egyesült Államok nem követi a brit példát. A washingtoni képviselőház néhány hónapja elfogadta ugyan, hogy 90 százalékos büntetőadóval sújtsák a több mint 5 milliárd dolláros állami tőkepótlásban részesült cégeknél kifizetett bónuszokat, ám a szenátusban elbukott ez a terv, és azóta nem került újra napirendre. AFP, Bloomberg, Reuters



Multiadót javasol a biztos

Robin Hood-adó kivetését javasolta a fejlődő országokban működő európai multik adóparadicsomokba utalt nyereségére Karel De Gucht, az EU fejlesztési segélyekért felelős biztosa. Szerinte így lehetne visszaszorítani az ehhez kötődő adócsalást, amely jelenleg háromszor akkora összegre rúg, mint a fejlesztési segélyek.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.