BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BKV továbbra is kockázati tényező – nem változott Budapest adóskockázati besorolása

Nem változtatott Budapest eddigi adóskockázati besorolásán, vagyis megerősítette a korábbi BBB-/A3 minősítését a Standard & Poor’s – tudta meg a Világgazdaság Online.

A Standard & Poor’s legfrissebb értékelésében nem változtatott Budapest eddigi adóskockázati besorolásán, vagyis megerősítette a Főváros – az államéval azonos – korábbi BBB-/A3 minősítését, stabil kilátással. Mivel a magyar helyhatóságok gazdálkodása nagyon nagy mértékben függ a központi költségvetéstől, önkormányzat nem kaphat jobb minősítést a mindenkori állami besorolásnál.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfői napirendjén szerepelt Budapest legfrissebb adósminősítési jelentése, amelyet múlt héten juttatott el a városházára a nemzetközi hitelminősítő intézet.

A hitelminősítő intézet értékelése ezúttal is kiemeli, hogy a gazdasági válság ellenére a Főváros pénzügyi teljesítménye megnyugtató, prudens az adósság- és készpénz-menedzsment, jó a tervezés és megfelelő a likviditás.

Pozitívumként értékelték, hogy a város adósságállományának 59 százaléka államilag garantált, valamint, hogy a városvezetés elkötelezett abban, hogy az adósságállomány növekedését alacsony szinten tartsa. A minősítő kiemelte azt is, hogy Budapest működési eredménye – a működési bevételek és kiadások különbözete – 2009-ben 15,9 százalékos volt, miközben a gazdasági válság következtében 4,8 százalékkal csökkentek a működési bevételek.

A pozitív tényezők mellett a jelentés felhívja a figyelmet olyan kockázatokra, mint, hogy Budapest is ki van téve az országban tapasztalható gazdasági válság negatív hatásainak, miközben a helyi önkormányzati szabályozásnak köszönhetően hiányzik a pénzügyi rugalmasság. A hitelminősítőt továbbra kockázati tényezőként említi a BKV finanszírozását érintő nehézségeket.

Összességében, a legnagyobb hitelminősítő szerint a nagy készpénztartalékok, a beruházások átütemezése és a prudens pénzügyi menedzsment együtt lehetőséget biztosít Budapest számára a válságból való kilábalásra, minimális adósságállomány-növekedéssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.