BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német vásárlók nem hagyták elrontani a karácsonyukat

A német kiskereskedelmi forgalom 1,8 százalékkal csökkent 2009-ben, vagyis Európa legnagyobb gazdaságában a vártnál jobban alakult a helyzet.

Miközben a német gazdaság 5,0 százalékkal zsugorodott a tavalyi évben, a kiskereskedelmi forgalom a vártnál kisebb mértékben csökkent – idézi a statisztikai hivatal adatait az AFP.

Novemberhez képest 0,8 százalékkal javult a kiskereskedelmi forgalom decemberben, vagyis a német vásárlók nem hagyták, hogy a gazdasági válság rányomja bélyegét a karácsonyukra – értékelte az eredményt Carsten Brzeski, az ING vezető közgazdásza.

Ugyanakkor az elemző szerint a magánjellegű fogyasztás szemlátomást cikkcakkozik és nem mutat egyértelmű növekedési trendet. A várható adócsökkentések és az esetleges bérnövekedés javíthat a vásárlók helyzetén idén, ugyanakkor a továbbra is magas munkanélküliség a szakértők szerint erősen fékezik majd a fogyasztást 2010-ben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.