BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingyenessé válhat a fővárosi parkolás

Könynyen elképzelhető, hogy július 1-jétől ingyenes lesz a parkolás a fővárosban. Bár egyelőre vizsgálják, valószínűleg helyi rendelettel szabályoznák azt a helyzetet, ha a választások után megalakult új parlament sem fogadná el a parkolási törvény módosítását.

Az önkormányzatoknak továbbra is joguk van parkoltatni, vagyis élhetnek ezzel a forgalomtechnikai beavatkozással, az Alkotmánybíróság ugyanis a korábbi törvény ezen passzusát nem semmisítette meg – mondta az MR1 Kossuth rádiónak Gyarmati Zoltán, a rendelet kidolgozásával megbízott Parking Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint két lehetőség van a közlekedési káosz megelőzésére. Egyrészt a Fővárosi Önkormányzat alkothat egy keretrendeletet, ennek a lehetőségét vizsgálják a jelenlegi szabályozás alapján. Másrészt az önkormányzatok önállóan, a saját tulajdonukban lévő közterületekre alkothatnak rendeleteket.

A kérdés most már csak az, mennyit kérjenek a helyhatóságok egy ilyen felemás helyzetben. A törvénymódosítás a 95-ös benzin literenkénti árához és az adott parkolók kihasználtságához kötné a díjat. Azt viszont most még nem lehet megmondani, hogy jogszerű-e óradíjat pusztán a rendelet alapján kivetni. A Magyar Autóklub ügyvédje szerint nincs erre lehetőség. Kovács Kázmér úgy véli, ha nincs törvénymódosítás, akkor a jogalap is hiányzik a rendelethez.
A törvénymódosítást az új parlamentnek már első ülésén meg kellene tárgyalnia. Csak így lehetne tartani a szűkre szabott határidőt ahhoz, hogy június 30-ig Budapesten a Fővárosi Önkormányzat megalkothassa a rendeletét. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.