BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdte a külső tételek felülvizsgálatát a PM a Költségvetési Tanáccsal

A Pénzügyminisztérium (PM) a Költségvetési Tanáccsal együttműködve megkezdte a 2010. évi költségvetés külső tételeinek felülvizsgálatát - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A külső tételek a költségvetésben: azok az elsődleges tételek, amelyek konkrét évre vonatkozó összegét a szaktörvények, valamint a makrogazdasági és demográfiai folyamatok egyértelműen meghatározzák, tehát amelyek éves összegét sem a költségvetési törvény, sem a kormány közvetlenül nem befolyásolja. (pl. nyugdíjkiadások, magángazdaságból származó adóbevételek)

A közlemény szerint a felülvizsgálat célja az eddigi lista áttekintése, valamint a módszertan egységesítése. Ennek keretében egyrészt annak tisztázása, hogy teljesnek tekinthető-e a külső tételek minősítésére vonatkozó jelenlegi szabályozás, és az annak alapján felállított tétel-lista, másrészt egy mindkét szerv által elfogadott egységes módszertan kialakítása.

A tétel-lista a Költségvetési Tanács titkársága és a Pénzügyminisztérium szakértői által első körben összeállított munkaanyag, melynek további pontosítása, korrigálása jelenleg is folyamatban van. Az ebből az előzetes listából képződő külső tétel-meghatározás vehető majd alapul a 2011. évi költségvetési tervezés során - áll a PM közleményében.

A felsorolás 95 tételt nevez meg - bevételeket és kiadásokat - ezek nagyrészt meghatározzák a teljes költségvetést, így szabva korlátokat a költségvetés tervezésénél és parlamenti vitájában. A lista tartalmazza szinte valamennyi adót és adó jellegű bevételt, köztük a járulékokat is. A kiadások között szerepelnek szociális ellátások a családi pótléktól az öregségi nyugdíjig, több féle állami járadék, az egészségbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási alap egyes tételeiig. Ugyancsak szerepel a kiadások között nemzetközi kötelezettség, és más tételek, mint például a jegybank veszteségének megtérítése.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.