BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína visszavág: dömpingeljárást indít az EU ellen Peking

Kína dömpingellenes vizsgálatot indított az európai burgonyaliszt ügyében. Megfigyelők szerint ez nyilvánvaló válaszlépés az EU kínai papírexport állami támogatásával kapcsolatos, előzőleg bejelentett eljárására.

A brüsszeli döntés az első jel arra, hogy Kínának hasonló szintre nőhetnek a kereskedelmi feszültségei az EU-val, mint az Egyesült Államokkal - olvasható a pekingi kereskedelmi minisztérium honlapján közzétett állásfoglalásban. Korábban az USA 3,92-12,83 százalékos vámmal sújtotta az egyik legnagyobb kínai papírgyár, az Asia Pulp & Paper és egy másik gyártó papírexportját. Mint mi is beszámoltunk róla, Peking a múlt héten acélipari dömpingellenes eljárás indított, az USA ellen.

Peking azután jelentette be a burgonyaliszt-vizsgálatot, hogy a kínai papírexporttal szembeni uniós fellépés bejelentették az EU Hivatalos Lapjában is. A kínai válaszlépés, az európai burgonyaliszt ügyében elrendelt vizsgálat a minisztérium bejelentése szerint egy évig, 2011. április 18-ig tart.

A protekcionizmus rossz üzenetének minősítette a tárca szóvivője, Yao Jian az uniós fellépést a fényezett papírexporttal szemben, amely a diszkrimináció újabb megnyilvánulása a kínai termékek irányában.

A kínai fényezett papírexportnál az uniós fellépést az európai mínőségi papír 25 százalékát előállító cégek szövetsége kérte. Yao Jian a hivatalos uniós bejelentés hatására egyúttal azt indítványozta, hogy tárgyalások útján rendezzék nézeteltéréseiket a felek, mert fontos kereskedelmi partnert jelentenek egymás számára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.