BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Európa jövője van veszélyben

A görög mentőcsomag sikerétől "nem kevesebb függ, mint Európa jövője - és ezzel együtt Németország jövője Európában" - jelentette ki a német parlamentben Angela Merkel kancellár.

Az ország 22 milliárd eurós hozzájárulásáról tartott vitában Merkel azt mondta, hogy az összesen 110 milliárd eurós csomag nélkül az európai és a nemzetközi pénzügyi rendszert is destabilizálással fenyegető láncreakció indulhat el.

A görög adósságválság átterjedésének veszélyét a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója is elismerte. Egy lapinterjúban Dominique Strauss-Kahn azt mondta: "Mindig ott van a tovagyűrűzés kockázata ... Portugáliát szokták emlegetni, bár az már hozott megelőző intézkedéseket, a többi ország helyzete pedig sokkal stabilabb ... de résen kell lennünk".

Ma rekord mélységbe zuhant az euró a dollárral szemben, miközben a forint továbbra is gyengül az európai valutához viszonyítva. Erről itt olvashat 

Strauss-Kahn szerint mindenesetre az eurózóna nagy országai, mint Német- és Franciaország, nincsenek valós veszélyben.

A vezérigazgató bírálta viszont az eurózóna tagjait, amiért - főként Berlin nyomására - viszonylag magas, 5 százalékos kamatláb mellett hiteleznek Athénnak. Szerinte az európai kormányoknak is az IMF által alkalmazott feltételekkel kellene hiteleznie, ez pedig több mint fél százalékponttal alacsonyabb kamatot jelentene.

A piacok megnyugtatására Olli Rehn uniós gazdasági biztos azt mondta, hogy Spanyolországnak nem lesz szüksége egy göröghöz hasonló mentőcsomagra, és nem is fog javaslatot tenni ilyesmire. Hozzátette ugyanakkor, hogy a költségvetési hiány az EU minden országában "aggasztóan magas".

Kijelentette: "A még mindig visszafogott és némileg törékeny gazdasági fellendülés megőrzése érdekében létfontosságú a görög bozóttűz megfékezése azért, hogy az ne váljon az Európai Unió pénzügyi stabilitását és gazdaságának egészét veszélyeztető erdőtűzzé".

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.