BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolország kilábalt? - Korai az öröm

Spanyolország – a nagy európai gazdaságok közül utolsókén – hivatalosan kilépett a recesszióból az első negyedévben.

A spanyol központi bank előzetes adatai szerint az ország gazdasága mindössze 0,1 százalékkal bővült az első negyedévben, a kormány várakozásai szerint pedig a teljes évet tekintve 0,3 százalékos mínuszban végez majd Spanyolország.

Vagyis hat gazdasági zsugorodással járó negyedévet követően a mediterrán állam csak rövid ideig örülhet a recesszióból való kilépésnek. A jegybank magyarázatként hozzátette: a kormány által életbe léptetett élénkítő lépések javulást eredményeztek egyes ágazatokban, főként a lakossági fogyasztásban - tudósít az AFP.

Európa ötödik legnagyobb gazdasága 2008 második negyedévében süllyedt recesszióba és a tavalyi évben 11,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt könyvelt el. A piacok az elmúlt napokban keményen megbüntették Spanyolországot, mivel a Standard & Poor’s a múlt héten leminősítette hitelbesorolását. A múlt évben 3,6 százalékkal csökkent a spanyol gazdaság teljesítménye.

A kormány által elfogadott, 50 milliárd eurós megszorító csomaggal Madrid 2013-ra szorítaná vissza deficitjét az eurózónában megengedett szintre. A spanyol kormány jövőre 1,8 százalékos növekedést vár, ugyanakkor az IMF mindössze 0,9 százalékos bővülésre számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.