BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság jön: a pénzügyi reform sem szüntetheti meg a mohóságot

Még a legbölcsebb szabályozással sem lehet megszüntetni a pénzügyi leleményt, mohóságot és rövidlátást - jegyezte meg a vasárnapi The Washington Post azzal kapcsolatban, hogy a szenátus elfogadta azt az átfogó szabályozási reformcsomagot, amely a 2008-as pénzügyi válság megismétlődésének megelőzését célozza.

Az újság szerint a pénzügyi rendszer kockázatainak kiszűrését célzó szenátusi tervezet segíthet a fellendülés-visszaesés elkerülhetetlen ciklusainak mérséklésében és esetleg megelőzheti egy olyan válság bekövetkeztét, amely mély recesszióba taszította az amerikai gazdaságot. Azonban bizonyossággal senki nem láthat előre semmit a következő válságról, csak annyi valószínű, hogy be fog következni - írta a lap szerkesztőségi cikkében.

A csütörtökön elfogadott, történelminek mondott tervezet - amelyhez hasonlót a képviselőház már novemberben elfogadott - az 1930-as évekbeli gazdasági válság óta a legátfogóbb változtatásokat irányozza elő a Wall Street működési szabályaiban.

A The New York Times üdvözölte a csomag szellemét, rámutatva: a saját ügyfeleik ellen pozíciókat felvevő ragadozó hitelezők és bankárok esetei, valamint a spekulációs fellendülési-visszaesési ciklusok után már egyértelmű, hogy a gyenge szabályozás a katasztrófa receptje. A nyílt és átlátható pénzügyi piacok, ahol nyilvánvaló szerepük van a felügyelőknek, alapvető fontosságúak az ország pénzügyi egészségéhez. Jó hír tehát, hogy minden banki lobbizás ellenére a szenátus végül elfogadta a csomagot.

Azt nem tudni, hogy az 1400 oldalas törvény megjavítja-e majd a rendszert, de közelebb visz a megoldáshoz. A reformok lényegesek a befektetők védelmében, a pénzügyi piacok iránti bizalom helyreállításában és annak szavatolásában, hogy nem következik be újabb lefulladás.

A Politico hírportál viszont arról írt vasárnap, hogy a reformcsomag bizonyos tekintetben horrorisztikus nyelvezetű a bankok szempontjából. Különösen, ami azt az előírást illeti, hogy a bankoknak le kell választaniuk a származékos eszközöket kezelő részlegeiket: ez a lépés számukra akár 20 százalékos profitcsökkenést eredményezhet.

Bankvezetők utaltak rá: ha a jelenlegi tervezetből lesz törvény, akkor nyilvánvalóan meg fog csappanni a Wall Street támogatása a Demokrata Párt felé az idei kongresszusi választásokon és Barack Obama elnök iránt várható 2012-es újraválasztási kampányában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.