BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre jó hírek Görögországból

Javuló külkereskedelmi adatok érkeztek Görögországból, és újabb sikeres államkötvény aukciót is tartottak Athénban.

A görög folyó fizetési mérleg 250 millió euró többlettel zár májusban, mely egy évvel korábban még 1,93 milliárd eurós deficitet mutatott ugyan ez az adat. A külkereskedelmi mérleg továbbra is deficitben van, de a deficit mértéke 276 millió euróval csökkent.

Kedden Athénban állampapír-kibocsátást hajtottak vére, egy héten belül másodszor. Jelentős érdeklődés mellett, 3,65 –szoros túljegyzéssel, 1,95 milliárd euró forráshoz jutott Görögország.

A The Daily Telegraph által közölt elemzés szerint ezek már a kormány sikeres gazdaságpolitikájának következményei. A nem régiben közzé tett görög államháztartási adatok szerint a vártnál is sikeresebb a megszorító intézkedések hatása. A költségvetés hiánya közel a felére csökkent az idei első hat hónap során, az egy évvel korábbihoz képest.

Az elemzés kiemeli, hogy Magyarország már négy éve, 2006-ban megkezdte a megszorításokat, melyeknek köszönhetően ugyan a magyar költségvetési hiánya nagyon jól alakul, a gazdaság számára jelentős lépések ugyanakkor nem történtek meg.

Görögország tavaly a GDP 13,6 százalékát kitevő deficitet halmozott fel és az Európai Unió, valamint az IMF 110 milliárd eurós mentőcsomagjának köszönheti, hogy átvészelte a helyzetet. Az európai közösség cserébe elvárja, hogy Athén 2014-ig a GDP 2,4 százalékára csökkentse a hiányt. Ennek érdekében privatizációba kezdtek, befagyasztották a nyugdíjakat, emelték a nyugdíjkorhatárt és a közszféra béreit csökkentették.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.