BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

USA: késik a fellendülés

Megmaradtak az erőteljes lassulással kapcsolatos félelmek

Nem utalnak az USA gazdasági helyzetének lényegi javulására a legutóbb közzétett makroadatok. Bár a foglalkoztatás a vártnál kisebb mértékben csökkent augusztusban, a szolgáltató szektor a jelzettnél gyengébben teljesített. Valószínűleg az sem javított sokat a hangulaton, hogy a Fehér Ház bejelentette: a kedvezőtlen helyzet ellenére sem tervez második élénkítő csomagot.

A washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint 54 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapban, miközben a várakozások 100 ezret valószínűsítettek. A vártnál kedvezőbb eredmény átmeneti erősödést váltott ki a pénzpiacon, és kismértékben csillapította a W alakú recesszióval kapcsolatos félelmeket.

A hír azonban csak átmenetileg javította a tőzsdei hangulatot, amelyet a szolgáltató szektorral kapcsolatos vártnál rosszabb számok semmissé tettek. A beszerzésimenedzser-intézet (ISM) indexe szerint júliusban 51,5 pontra esett a szolgáltatói aktivitás az egy hónappal korábbi 54,3-es szintről. A piaci prognózis 53,5 pontról szólt.

A vártnál jobban teljesítő foglalkoztatással kapcsolatban azt is megjegyzik ugyanakkor a híradások, hogy önmagában nagyon kevés lesz a demokraták mélyben lévő népszerűségének a javításához. A gazdasági helyzet sikertelen kezelése miatt az Obama-adminisztráció igen rossz esélyekkel fut neki a novemberi kongresszusi választásoknak.

Maga Barack Obama elnök pozitívan értékelte az új makroadatokat, és e hétre friss, a gazdasági növekedést elősegítő ötleteket ígért. Mindez azonban semmiképp nem jelenti egy újabb konjunktúracsomag összeállítását a Fehér Ház egy nappal korábbi nyilatkozata szerint. Amy Brundage szóvivő előzőleg egyértelművé tette, hogy a második élénkítési hullámmal kapcsolatos, korábban lábra kapott híresztelés „hibás”. A megfontolás alatt álló újabb intézkedések az elnök korábbi javaslatain alapulnak, de egy második élénkítő csomag nem szerepel a kormányzat tervei között – idézi a Reuters Brundage-et.

Obama ezen a héten egyébként valóságos turnét tart a munkavállalók hangulatának javítása érdekében. Ma Milwaukeeban, szerdán Clevelandben mond beszédet, pénteken pedig várhatóan a Fehér Házban áll az újságírók elé. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.