BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fertőző a magyar bankadó - A sógorok is elkapták

Az osztrák kormánykoalíció meghatározta az államháztartási hiány csökkentéséhez vezető lépéseket. Ezek egyik eszköze a bankadó bevezetése lesz, de drágulnak majd az üzemanyagok és csökkennek a családi támogatások is.

Mindezek révén 2013 helyett már 2012-ben a GDP három százaléka alá eshet a költségvetés hiánya. Az összesen 2,6 milliárd eurós adó- és takarékossági csomagból a legnagyobb tételt a bankokra kivetendő illeték jelenti, ez összesen 500 millió eurót tesz ki 2011-ben.

A mérlegfőösszeg alapján kirótt tétel 340 millió eurót tesz ki. Alapjának meghatározásakor a bankbetétek és a törzstőke nélkül számított mérlegösszeget veszik figyelembe, mértéke a bankok nagyságától függ. Az egymilliárd eurónál nagyobb mérlegfőösszegű bankok esetében 0,04 százalék, húszmilliárd euró felett 0,08 százalék az adó. Az utóbbi körbe tartoznak az osztrák nagybankok közé sorolt Bank Austria, az Erste Bank, a BAWAG, a Raiffeisen Zentralbank Österreich, a Volksbank, a megroggyant helyzete miatt tavaly államosított Hypo Bank, de a Raiffeisen két tartományi bankja, a Raiffeisen Felső-Ausztria és a Raiffeisen Alsó-Ausztria-Bécs, valamint a Kontrollbank is.

Kivonják az adózás alól az egy bankcsoporton belüli kötelezettségeket és a bankok külföldi leányvállalatait is. A bankok attól tartottak, hogy a kormány az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elképzelése alapján a konszernmérleget választja az adó alapjának, ebben az esetben a bécsi központú nemzetközi bankoknak a más országokban, így Magyarországon bevezetett banki különadók miatt duplán kellett volna adózniuk. Nem valósult meg az a felvetés sem, hogy a biztosítókat is vonják be a kötelezettek körébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.