BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan a deficit mértéke

Költségvetési Tanács: nem látszanak a közszférát érintő megtakarítások a jövő évi büdzsétervezetben

Szerényebben nő jövőre a lakosság fogyasztása és a beruházási aktivitás, mint az a kormány előrejelzésében szerepel, a kormányzati fogyasztás ugyanakkor kisebb mértékben esik vissza, mint amit a T. Ház előtt lévő 2011-es költségvetési törvényjavaslat előrevetít – áll a Költségvetési Tanács (KT) tegnap közzétett részletes elemzésében. E szerint a GDP bővülése a büdzsé tervezetében található 3 helyett valamivel lassabb ütemű, 2,8 százalékos lesz. Ami a makropálya többi elemét illeti, ezeknél nagyjából megegyezik a kabinet és a KT várakozása.

Számottevő, ugyanakkor kedvező irányú eltérés mutatkozik a 2011-es hiányszám kapcsán. A KT ugyanis 157,5 milliárd forinttal jobb egyenleget vár 2011-re, mint a kormány. Ekkora javulás a GDP-arányos deficitmutatót – pénzforgalmi szemléletben – 2,8-ről 2,3 százalékra javítaná, vagyis bőven valóra válna a 2004 óta esedékes maastrichti hiánycél-teljesítés. Az eltérés egyik magyarázata, hogy a Költségvetési Tanács összességében közel 113 milliárd forinttal nagyobb adóbevételre számít, mint ami a költségvetési törvényjavaslatban szerepel, emellett pedig úgy vélik, nyugellátásokra a büdzsé tervezetében találhatónál valamivel kevesebbet kell jövőre fordítani.

Kockázatosnak látja viszont a KT a magánnyugdíj-pénztári tagok átlépésével kapcsolatos kormányzati becsléseket. Ha a vártnál kevesebben választanák az állami nyugdíjrendszert, akkor a belső tételek egyenlegkövetelménye nem fog teljesülni – figyelmeztet. További kritika, hogy a költségvetési előirányzatok sokszor nem tükrözik a kormányzati makrogazdasági előrejelzéseket. A közszféra tervezett bérköltségén például egyáltalán nem érződik a létszámcsökkentési szándék, a költségvetési intézményeknél a dologi kiadások pedig a 2010-es büdzséhez képest még nőnek is, mintegy 140 milliárd forinttal. További kifogás, hogy a költségvetési törvényjavaslat nem tartalmaz szerkezeti átalakításból származó kiadáscsökkentéseket. Erre a KT a MÁV csoport finanszírozásának a példáját hozza fel, a társaság ugyanis jövőre ugyanakkora támogatásban részesül, mint amennyit az utóbbi tíz évben átlagosan kapott. Emellett mind a költségvetési intézmények finanszírozásában, mind a fejezeti kezelésű előirányzatok támogatásában, mind számos egyéb soron a forrásbővülés mértéke meghaladja az infláció előre jelzett ütemét.

Ami a költségvetési tervezet és a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvény közötti kapcsolatot illeti: bár a kötelező ellentételezés szabálya több törvény esetében nem teljesült, a múlt év vége óta elfogadott törvénymódosítások összességében javították a jövő évi egyenleget. Teljesen megfelel a büdzsészabályoknak a 2011-es javaslat annyiból, hogy az úgynevezett elsődleges kiadások nem nőnek gyorsabban, mint a reál GDP-bővülés ütemének a fele.

Kockázatokra hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szintén tegnap közzétett elemzése is. Ezek között nevesítik a társasági adóból és a hitelintézeti járadékból remélt bevételeket, a Nemzeti Földalappal kapcsolatos bevételeket és kiadásokat, valamint az előirányzat-módosítás nélkül túlléphető kiadások – többek között a családi vagy normatív támogatások – meglehetősen tág körét. Összességében az ÁSZ az adóbevételek 14,6 százalékát ítélte magas kockázatúnak, a jelentés pedig szóvá teszi a részletes háttérszámítások hiányát is. Az elemzés szerint a törvényjavaslat indoklása számadatok, magyarázatok, idősorok, összegző kimutatások hiányában nem kielégítő. A számvevők azt is kifogásolják, hogy a büdzsé tervéből most is hiányoznak az áttekinthetőséget segítő összegzések, a 2010-es várható adatok, valamint a 2011 és 2013 közötti előirányzatok. KR


Aggodalmasak a jövő évi kilátások

Az államháztartás strukturális deficitje a GKI gyorsbecslése szerint a 2009-es 3,1 után 2010-re 4,2 százalékra, 2011-re pedig már 5,5-re emelkedik. A mutató a nemzetközi megítélésben kulcsszerepet tölt be, a gazdasági ciklus és az egyszeri tényezők hatásaival korrigált egyenleget mutatja – fejti ki a kutatóintézet. A számításokban azt feltételezték, hogy a magánnyugdíjpénztárakból átlépők aránya 50 százalékos lesz. BD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.