BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bulgária az EU-t bírálja: nem tudták megelőzni a válságot

Bulgária ugyan részt vesz az uniós mentőcsomag kidolgozásában, a balkáni ország képviselőit azonban nem kérdezték meg a döntések meghozatala előtt – mondta Szimeon Gyankov, bolgár pénzügyminiszter a BB-nek adott interjújában. A politikus élesen bírálta az uniós szerveket azért, mert nem voltak képesek megelőzni az eurózónában kialakuló válságot.

Gyankov ennek ellenére megerősítette, hogy a 2007-ben az Európai Unióhoz csatlakozó állam továbbra is szeretné bevezetni a közös devizát.

A pénzügyminiszter szerint a bankokat és a pénzügyi intézeteket felügyelő szervekre eddig is szükség volt az eurózónában és ezeket a kezdetektől fogva fel kellett volna állítani. Úgy látja, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank nem volt elég következetes az eurózóna tagállamaival.

Kritizálta az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkáját is: feltette a kérdést, hogy vajon előre jelezhették volna-e a görög és az ír költségvetési problémákat, ha alaposan vizsgálják meg az államok könyvelését; hiszen az országok pénzügyi helyzete nem egyik napról a másikra alakult ki. Gyankov szerint ezek a szervezek átalakítására van szükség.

Gyankov szerint – a mentőcsomagra szoruló országok esete ellenére is - Bulgária csak profitálhat az eurózónához való csatlakozással. Úgy látja, az övezetnek szüksége van fiskálisan felelős politikát folytató tagállamokra, s Bulgária éppen ilyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.