BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriás alkura készül Brüsszel - Megkezdődött a birkózás

A Financial Times értesülése szerint az Európai Unióban magas rangú politikusok egy olyan "nagyszabású alku" kidolgozásáról tárgyalnak, amelynek célja az euróövezet 440 milliárd eurós összegű mentőalapjának (EFSF) átalakítása.

A mentési keret kiszélesítésének feltétel a lap szerint a kemény megszorítás és szigorúbb ellenőrzést az adósságválsággal küzdő tagállamok tekintetében. Az alku keretében többek között szó lehetne mind az ír, mind a görög mentőcsomagok átalakításáról a fizetési futamidő meghosszabbításával vagy a segítségként nyújtott hitelek kamatainak csökkentéséről.

A cél, hogy a hivatalosan 440 milliárd eurós kerettel rendelkező EFSF valóban ekkora összeget használhasson fel, jelenleg ugyanis a magas minősítési követelmények miatt csak mintegy 250 milliárd euróból képes ténylegesen államkötvényeket vásárolni.

Az új koordinációs terv részleteit Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök ismerteti az EU Brüsszelben pénteken tartandó csúcsértekezletén. Ugyanakkor az FT szerint számos területen komoly feszültségek tapasztalhatóak a döntéshozók között. Ezek közé tartozik az IMF vezetőinek javaslata, mely szerint Portugália mentését is bele kell foglalni a megállapodásba.

Egyes csoportok emellett rugalmasabb hitelfeltételeket igényelnének Spanyolország számára. Ezeket a terveket az Európai Bizottság nem fogadja el, mivel a német kabinet szerint Portugália bankrendszere stabil, adósságrátája pedig az uniós átlagot közelíti, ezért nincs szükség a megmentésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.