BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a százmilliós adósok listája

A NAV friss listájából kiderül, hogy 2010 negyedik negyedévének végén összesen 1999 cég neve került be ebbe a körbe, azaz egy év alatt 18 százalékkal nőtt a százmilliókkal tartozók száma – olvasható a feketelista.hu hírportál összeállításában.

A statisztikai adatokból kiderül: a regisztráció bevezetése óta megnégyszereződött a listán szereplők száma. 2007 első negyedévében, amikor először hozták nyilvánosságra a „nagyadósok” nevét, még 470-en kerültek rá a névjegyzékre, tavaly év végén viszont számuk, egy híján már elérte a kétezret. A nagymértékű növekedés csak részben magyarázható az adóval tartozók számának bővülésével, nagyban hozzájárult az is, hogy sok cég évek óta tolja maga előtt tartozását, és így minden negyedévben bekerül a kétes hírű listára.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összegszerűen ugyan nem teszi közzé a listán szereplők adósságának nagyságát, összesített kimutatása szerint viszont a cégek és magánszemélyek adótartozása együttesen a 2009. év végi 1988,9 milliárd forinttal szemben 2010. december 31-én 2308,8 milliárd forintra rúgott, azaz egy év alatt 16,1 százalékkal növekedett.

Az adatot felbontva: a hatalmas tartozás 92 százaléka a működő és nem működő gazdálkodók terhére írható. A helyzetet dramatizálja, hogy az adós cégek többsége már nem működik; a listán szereplők 81 százaléka ugyanis felszámolás alatt áll, tartozásuk behajtása tehát igencsak kétséges. E vállalati kör egyetlen év alatt 22,9 százalékkal növelte adótartozását, amely tavaly december végén elérte az 1708,9 milliárd forintot. A NAV kimutatása szerint a működő gazdálkodóknál 416,2 milliárd forint adótartozás szerepel, e kategóriában egy év alatt 1,3 százalék volt a növekedés.

A feketelista.hu a mintegy kétezer cég közül külön kiemelte azt a százat, amely a legtöbbször szerepel a szégyenjegyzékben. Az összeállításból kiderül, hogy a száz közül harminchét neve az első megjelenés óta negyedévenként folyamatosan, azaz tizenhatszor olvasható a listán. A „szereplés” a továbbiakban is alig csökken, mert még a századik helyre sorolt vállalkozás is tizennégyszer került fel a táblázatba. A vállalkozások nevét, címét olvasva kiderül, hogy az első száz „nagyadós” között gazdasági súlyánál is nagyobb mértékben szerepelnek a fővárosiak; a száz megnevezett cég 44 százalékát budapesti vállalkozások képezik.

A legtöbbször szereplő budapestiek között több ismert cégnévvel találkozhatunk. A szinte véletlenszerűen kiválasztottak: Fékon-Tex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Csepeli Fémmű Rt., Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Zrt., valamint a Transelektro Management Vagyonkezelő Kft. Itt található a „31” Általános Építő és Csúszózsalus Kft., továbbá a Royal Kereskedelmi Rt., valamint az Ikarus Holding Zrt. is. A vidéki városok cégei nagyjából gazdasági súlyuknak megfelelően jelentkeznek a listán, feltűnően sokszor olvashatók viszont a kistelepüléseken bejegyzett cégek nevei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.