BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő gázárral riogat Putyin

Élesen kritizálta az uniós energiaterveket Brüsszelben az orosz kormányfő

Az Oroszországból származó földgáz ára akár emelkedhet is az európai fogyasztók számára a hamarosan hatályba lépő uniós szabályozás miatt – közölte tegnap Brüsszelben Vlagyimir Putyin kormányfő. Az energiaügyek mellett az orosz WTO-csatlakozás kérdését is áttekintették az Európai Bizottság és az orosz kormány tárgyalásain.

A moszkvai kormány 12 tagja kísérte el Vlagyimir Putyin kormányfőt a brüsszeli tárgyalásokra, amelyek központi elemét az energiapolitikai kérdések alkották. Moszkva számára komoly fejfájást okoz az EU úgynevezett harmadik energiacsomagja. A március elején hatályba lépő szabályozás többek között arra irányul, hogy tulajdonosi szinten szétválassza a gáztermelést és a vezetékek működtetését annak megakadályozására, hogy egy cég a teljes ellátást kontrollálja egy adott országban. Ez komolyan sértheti az orosz gázóriás, a Gazprom érdekeit, így nem csoda, hogy Putyin a találkozón egyszerűen „vagyonelkobzásnak” nevezte a javaslatot, amely szerinte akár azt is okozhatja, hogy az európai fogyasztók számára nő majd a gáz ára.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.