BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kóbor eb- és szúnyogadó - Pénzt szednek az önkormányzatok

A kormányzati elvonások miatt új adók kivetésére kényszerülnek az önkormányzatok. Jászladányban például a szúnyogirtás, a kóbor ebek befogása, illetve parlagfűirtás költségeinek fedezésére vetnek ki új adót az év közepétől – tudósít a Klubrádió.

A magánszemélyek kommunális adója elnevezésű sarcot az önkormányzat saját hatáskörben kivetheti, sőt a kormányzat a forráspótló pályázatokban külön fel is hívja erre a figyelmet – mondta Dankó István, Jászladány független polgármestere a Klubrádiónak.

A Szolnok megyei településen ez az adó évi háromezer forint lesz és a céljait a lakosok is támogatják. A település így szerencsés helyzetben van, hiszen a kormányzati elvonások után is tartható a költségvetése. A polgármester szerint az új helyi adó megjelenése nem kuriózum, több önkormányzat is hasonló lépésre kényszerül.

Mint arról korábban beszámoltunk, megszorításokkal és elbocsátásokkal készül az új költségvetési évre a legtöbb megyei önkormányzat. A megyékben ezekben a hetekben kell elfogadni a 2011-es költségvetést, de szűk a mozgástér a spórolásra, és a szintén rossz helyzetű települési önkormányzatok feladataiba is be kell segíteni.

Ugyanerre a problémára utalt Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke is, amikor a Világgazdaságnak elmondta: sok megye eszközei kétségessé teszik, hogy a másoktól átvett kötelezettségeknek intézménybezárások nélkül eleget tudjanak tenni.

Kormányzati tervek lehetővé tennék, hogy a nagy adósságot felhalmozó városok polgármesterei és önkormányzati képviselői ne indulhassanak a következő választáson, a képviselő-testületet pedig egy adósságszint elérése után automatikusan feloszlatnák.

A Progresszív Intézet tavalyi kutatása szerint a leginkább eladósodott nagyvárosok polgármesterei a Fidesz parlamenti padsoraiban is ott ülnek. Egy főre százezer forintnál nagyobb adósság jut például Debrecenben, ahol a Fidesz-alelnök Kósa Lajos a polgármester, a lista első két helyén pedig a Lázár János frakcióvezető által irányított Hódmezővásárhely és a Rogán Antal vezette V. kerület áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.