BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betegeskedik a brit ipar

A kiábrándító brit ipari adatok tovább erősítették a gazdaság gyengélkedésével kapcsolatos aggodalmakat. Pedig a kormányzó konzervatívok és liberálisok kívánsága, hogy az ipar megtörje a szolgáltató szektor aránytalan túlsúlyát.

Drasztikus csökkenést produkált a Markit ipari beszerzésimenedzser-indexe (PMI) márciusban. A mutató értéke 57,1 pontra esett a februári 61-ről, ez a legrosszabb eredménynek számít tavaly október óta. Az index 50 pont felett jelez bővülést.
Elemzők szerint a kedvezőtlen mutató azért különösen aggasztó, mert a gazdaságban még nem is fejtették ki hatásukat a kormányzati megszorítások. A brit ipari PMI még így is messze meghaladja saját, 51,3 pontos hosszú távú átlagát. Az idei első negyedévben az ipar az 1994 óta regisztrált leggyorsabb növekedést produkálta.

Ennek ellenére a kibocsátás szintje még mindig messze elmarad a recesszió előttitől. Sokan a font alacsony árfolyamának exportélénkítő hatásában bíznak, és ettől várják a szigetországi áruk világpiaci versenyképességének javulását.

Várat azonban magára a brit politikai vezetés kívánságának teljesülése, hogy az ipar kellő ellensúlyt képezzen az ismét ereje teljében lévő pénzügyi szektorral szemben. A két ágazat közötti erőviszonyokat jól érzékelteti, hogy 2001 és 2008 között a pénzügyi szféra 60 százalékkal bővült, miközben az ipari kibocsátás értéke jószerével stagnált – emlékeztet az NZZ. A termelői szektor 2008-ban a GDP mindössze 11,2 százalékát adta, míg a pénzügyi cégek 32,4 százalékát.
Az pedig, hogy a font a legfontosabb fizetőeszközökkel szemben közel 25 százalékot vesztett értékéből a pénzügyi válság kirobbanása óta, mindeddig nem sokat használt az ipari exportnak. A kivitel 2010-ben alig 6 százalékkal haladta meg a 2008-as szintet.
Az ipar exportjának gyengülése aligha magyarázható a magas bérköltségekkel: miközben a brit átlag 22,2 eurónak felel meg óránként, az exportnagyhatalom Németország nyugati felében 36 eurós szintet ér el. A kutatás-fejlesztési ráfordítások terén sem állnak rosszul a britek, hiszen a GDP 1,87 százalékát fordítják ilyen célra, ez alig marad el az EU 2,01 százalékos átlagától.

A gond az, hogy a brit innovációs erőfeszítések legnagyobb része a szolgáltató szektorra esik. A pénzügyek, a kereskedelem, marketing, könyvvizsgálat vagy a dizájn terén a szigetország éllovasnak számít. Ezzel szemben az iparvállalatok palettájáról azok a versenyképes termékek hiányoznak, amelyek iránt a meghatározó feltörekvő gazdaságokban jelenleg a legnagyobb az igény.

Viszonylagos optimizmus

A japán katasztrófa alig rontott a világ iparának várakozásain – derül ki a friss prognózisokból. A JPMorgan globális ipari beszerzésimenedzser-indexe 55,8 pont, vagyis enyhe visszaesést mutat a cunami előtti, februári 57,4-hez képest. Az euróövezetben 57,7 pontot ért el a PMI, egy hónappal ezelőtt 59 volt. Egyedül Japánban látható komoly visszaesés, ahol a növekedési szint határának tartott 50 pont alá, 46,4-re csökkent márciusra. A beszerzési árak ugyanakkor a két és fél éves csúcsnak számító februári adatok közelében vannak, ez tovább erősítheti az Európai Központi Bank kamatemelésével kapcsolatos várakozásokat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.