BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi mennyivel drágult? - Nagy termelőiár-körkép

Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 márciusában az előző havihoz mérten 0,1, a 2010. márciusival összehasonlítva 8,7 %-kal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2011. februárinál 0,1 %-kal kisebbek voltak, 2010 márciusához viszonyítva 5,2 %-kal nőttek. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten 6,6 %-kal emelkedtek.

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,1, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,6 %-kal volt magasabb. Áremelkedést tapasztaltunk a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás (1,8 %) és a kohászat, fémfeldolgozás területén (1,5 %), valamint a textil- és bőriparban (1,2 %), illetve az élelmiszeriparban (1,0 %). Csökkentek az árak a járműgyártásban (1,4 %), a számítógép,
elektronikai, optikai termék (1,2 %), a villamos berendezés (1,0 %) és a gyógyszer gyártásában (0,6 %), továbbá az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (0,4 %). A többi feldolgozóipari ágazatban az árszínvonal 0,1 és 1,0 % közötti mértékben lett magasabb. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai márciusban 0,9 %-kal csökkentek.

Az egy évvel korábbival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 9,2 %-os áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (23,1 %), a vegyi anyag, termék gyártásában (15,6 %), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (13,5 %) nőttek az árak.

Kisebb mértékben emelkedtek az árak az élelmiszeriparban (8,8 %), a villamos berendezés gyártásában (6,0 %), továbbá az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (5,9 %). 2010. márciushoz viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak a jármű (3,0 %), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (2,3 %), a gyógyszergyártásban (1,6 %), valamint a textil- és bőriparban (0,4 %). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 2,1 és 4,1 % között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 7,7 %-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. márciusban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,3 %-os árcsökkenést, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,7%-os árnövekedést mértünk. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,4 %-kal alacsonyabbak, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,4 %-kal magasabbak lettek. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 10,8, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,7 %-kal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,5 %-kal magasabb árakat mértünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.