BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre sötétebbnek látszik az eurózóna jövője

Az eurózóna a gazdaság lassulásával néz szembe – vélekednek a Roubini Global Economics elemzőház közgazdászai. Véleményük szerint az Európai Központi Bank (EKB) nemhogy 2011-ben, de 2012-ben sem fog kamatot emelni.

Az euróövezet gazdasága a második negyedévben az első becslések szerint 0,2 százalékkal növekedett a megelőző negyedhez képest, az első negyedéves 0,8 százalék után. Az erőteljes lassulás a megországokban is érzékelhető.

Az előremutató indikátorok alapján az látszik, hogy a második félévben továbbra is pozitív marad a gazdaság bővülése, azonban a periférián magas kockázatok vannak.

Az RGE elemzőház meglátása szerint az Európai Központi Bank 2012 végéig tarthatja a jegybanki alapkamatot. A nem-szokványos intézkedések némileg ellensúlyozzák a korábbi kamatemeléseket (az EKB 50 bázisponttal emelte a kamatot 2011-ben júliusra).

Az előremutató beszerzési menedzserindexek arra utalnak, hogy erőteljes lassulással néz szembe az eurózóna, leginkább a magországok. A szolgáltatási szektor is visszaesett, a vásárlóerő romlása és az energiaárak emelkedése miatt. A jövedelmek stagnálnak, a munkanélküliség magas és számos országban adóemeléseket hajtanak végre – összegzik a folyamatokat az RGE közgazdászai.

A harmadik negyedben 0,1, az év utolsó három hónapjában szintén ilyen alacsony ütemben növekedhet a gazdaság, így 2011-ben összességében 1,7 százalékos bővülésre lehet számítani az euróövezetben (korábban 2 százalékos növekedést vártak az RGE elemzői). Jövőre pedig csupán 1,3 százalékkal növekedhet a gazdaság, míg korábban 1,6 százalékot vártak. A ciklikus kép Európában és a globális gazdaságban is kedvezőtlen. A W-alakú globális válság esélye a legsúlyosabb tényező a fejlett gazdaságokban, súlyosbítva az európai szuverén adósságválságot.

Az infláció 2011-ben 2,7 százalék lehet, és jövőre az EKB céljára, 2 százalékra süllyedhet. A kockázatok lefelé, vagyis a lassulás irányába mutatnak – teszik hozzá. Úgy látják, az EKB Kormányzótanácsa megváltoztathatja álláspontját a „felfelé mutató” inflációs kockázatokról „stabilra”; és a növekedési kockázatok lefelé mutathatnak.

Tekintettel a pénzügyi stabilitási kockázatok kiújulására, amely megjelenik a (első) görög adósság átütemezésben, az EKB tarthatja a kamatot 2012 végéig, és növekszik a valószínűsége annak, hogy 2011 végén, illetve 2012 elején csökkentsék azt. Az értékpapír-vásárlási program megújítása (olasz és spanyol államkötvények vásárlása) elengedhetetlen, hogy elkerüljék a magországok megfertőződését. A versenyképesség hiánya miatt a legvalószínűbb, hogy Görögország és Portugália kilép az euróövezetből 5 éves horizonton.

Felfelé mutató kockázatt jelent, ha az eurózóna vezetői megállapodnak egy átfogó megoldásban, beleértve a bankok rekapitalizációját és az eurókötvényeket. Felfut a belföldi kereslet és a globális gazdaság újra emelkedésnek indul 2011 második felében.

Lefelé mutató kockázat egy második görög adósság átalakítás, és W-alakú recesszió a globális gazdaságban, valamint az is, hogy Olaszország és Spanyolország elveszíti piaci hozzáférését adóssága finanszírozásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.