BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Írország: sikeres volt az újjáélesztés

Ha lassan is, de enyhül a helyzet az eurózóna egyik problémás államában, a tavaly 85 milliárd eurós EU–IMF-hitelre szorult Írországban.

Látszanak már a kilábalás jelei Írországban. A javulás egyrészt az export feléledésére vezethető vissza, amely az első öt hónapban hat százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. A külkereskedelmi többlet júniusra nyolc százalékkal, több mint négymilliárd euróra ugrott – utóbbi történelmi rekordnak számít az Ír Statisztikai Hivatal közelmúltban nyilvánosságra hozott adatai szerint.

A tekintélyes plusz hátterében jórészt az ír gazdaság egyik alappillére, a gyógyszer-, valamint az orvostechnikai ipar szárnyalása áll: itt a kivitel 14 százalékkal ugrott meg az első öt hónapban 2010 hasonló időszakához képest. Ennél is jobban futott a tejgazdaság szekere: a tejtermékek exportja 46 százalékkal bővült. Emellett úgy tűnik, hogy az EU és az IMF által a mentőöv fejében felírt radikális fogyókúrát is betartják az írek. A Nemzetközi Valutaalap augusztusi jelentése szerint a kormány minden, az ez év közepéig vállalt kötelezettségét teljesítette, és mindössze a végrehajtandó privatizáció méretét tekintve vannak nézeteltérések a két fél között – írta az Irish Times. A helyi ESRI gazdaságkutató intézet szerint az ír kormány a múlt évben 14,7 milliárd eurónyi megszorítást, illetve kisebb részben adóemelést hajtott végre, 2014-ig pedig újabb, hasonló nagyságrendű takarékossági intézkedéseket tervez Michael Noonan pénzügyminiszter – a két csomag értéke összességében a GDP húsz százalékára rúg.

Az export szárnyalása, valamint a megszorító csomag keresztülvitele a jelek szerint kezdi megnyugtatni a pénzpiacokat is. Míg július közepén éves csúcsra, 13,782 százalékra szökött a tízéves ír államkötvények hozama, azóta a Bloomberg adatai szerint csaknem folyamatosan csökken a mutató – múlt pénteken például csak kismértékben maradt el az éves mélypontnak számító 8,344 százalékos értéktől. (Igaz, a hét elején ismét enyhén emelkedni kezdtek a hozamok az euróövezet egészének jövőjével kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt.) A gyógyulásig azonban hosszú az út. A bruttó államadósság igen magas szinten, 117 százalékon tetőzik majd az IMF becslései szerint, és félő, hogy a költségvetési hiányt sem sikerül az idén tíz százalék alá szorítani. Ráadásul a megszorító intézkedések miatt továbbra is gyengélkedik a belső fogyasztás, így a kedvező exportadatok ellenére a gazdaság az idén mindössze 0,4, jövőre pedig 1,5 százalékkal nő majd – állítja a valutaalap.

Bár az ír gazdaság versenyképessége jelentősen javult az elmúlt időszakban, a lakosság életszínvonala csökkent. Az átlagos heti kereset 694-ről 687 fontra redukálódott a második negyedévben, a megszorítások miatt esett a kiskereskedelmi forgalom, a munkanélküliség pedig rekordszinten, 14 százalékon áll. Ráadásul az export nagyban függ az egyesült államokbeli konjunktúra alakulásától, hiszen az ír kivitel mintegy fele megy a tengerentúlra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.