BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB-tól várják a csodát Olaszország ügyében

A gyors olaszországi hatalomváltás és a technokraták kormányra jutása ellenére sem csökkent a feszültség tegnap az euróövezeti kötvénypiacokon.

A tízéves lejáratú olasz állampapírok hozamát például csak amiatt sikerült a hétszázalékos szint alatt tartani, mert az Európai Központi Bank (EKB) tegnap is vásárolta a papírokat a nyomás csökkentése érdekében. A hét százalék kritikus szint: ha tartósan e felett maradnak a hozamok, az megbillentheti az olasz államháztartást – korábban e szint felett szorult nemzetközi mentőcsomagra Írország, valamint Portugália is.

„Az új kormánynak előbb meg kell győznie a piacokat arról, hogy valóban képes csökkenteni az államadósságot, és véghezviszi a szükséges fiskális kiigazításokat” – kommentálta a fejleményeket a Világgazdaságnak Kuti Ákos. Az Equilor vezető elemzője szerint néhány hétig valószínűleg még nem csökken a piaci nyomás, sőt további hozamemelkedés is elképzelhető, ezt követően viszont normalizálódhat a helyzet. Mario Monti miniszterelnök tegnap parlamenti beszédében jelezte, hogy hiánytalanul végrehajtják majd a már elfogadott megszorító intézkedéseket, emellett pedig további adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket is fontolgatnak.

Ezzel együtt piaci körökben egyre inkább terjed az a vélemény, hogy az EKB-nak az eddiginél nagyobb erőkkel kellene interveniálnia a piacokon. „A jegybanknak jeleznie kellene hajlandóságát a korlátlan beavatkozásra” – mondta a Financial Times Deutschlandnak Thomas Meyer, a Deutsche Bank vezető közgazdásza. Mohamed el-Erian, a világ legnagyobb kötvényalap-kezelőjének számító Pimco főstratégája pedig azt állította, hogy már csak az EKB képes megmenteni Olaszországot. Mások – köztük a német kormány – viszont továbbra is ellenzik az intervenció fokozását.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.