BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennek a német hírnek egyáltalán nem örülünk

Németország exportorientált gazdasága csak szerényen, 0,3 százalékkal nő idén és 0,7 százalékkal jövőre - három euróövezeti gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett előrejelzése szerint.

A német IMK, a francia OFCE és az osztrák WIFO szerint a német kivitel kisebb mértékben nő a behozatalnál a következő években. Gustav Horn, az IMK szakértője szerint botorság lenne azt képzelni, hogy Németország a tengerentúlra irányuló exporttal képes lesz ellensúlyozni euróövezeti kivitelének a csökkenését.

A német gazdaság volt a fő motorja az európai növekedésnek a 2008/09-es pénzügyi válság utáni években, de az intézetek szerint 2013-ban a német gazdasági növekedés szerényebb lesz, mint az euróövezet átlaga.

A Reuters által március közepén ismertetett legfrissebb felmérés szerint a szakértők 1 százalékos jövő évi euróövezeti gazdaságnövekedésre számítanak.

A német GDP 0,2 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest. A szakértők szerint az idei első negyedévben mérsékelten nő a német gazdaság, amelynek így sikerül elkerülnie a két egymást követő negyedévi zsugorodást, ami technikai értelemben recessziónak számít.

Ugyancsak csütörtökön az Allianz biztosító is ismertette a német gazdaság alakulására vonatkozó előrejelzését. Arra számít, hogy idén 1 százalékkal, jövőre 2 százalékkal nő a német GDP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.