BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A piac 99 százaléka félreérti az IMF-ügyet

Ahhoz, hogy Magyarországgal megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások, az ország iránti befektetői bizalomra van szükség – mondta az Európai Bizottság szóvivője szerdán.

„Elpárolgott a Magyarország iránti bizalom az elmúlt két évben” – mondta a Világgazdaság Online-nak Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint ez részben a végtörlesztésnek, vagy például a visszamenőleges adóztatásnak köszönhető. Meglátása szerint a bizalom akkor térhetne vissza, ha megállapodnánk a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Egyelőre az ország iránti befektetői bizalom megítélésünk szerint nincs meg – mondta a bizottság szóvivője. Hozzátette: azt várják Magyarországtól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a megfelelő jogi környezet biztosítása érdekében, "tegye lehetővé a befektetők visszatérését" és a magyar gazdaságra nehezedő nyomás csökkentését. 

„A magyar kormány nem tudja a feltételeket. Az EU nem mondja meg azokat” –nyilatkozta Suppan Gergely. Ugyanakkor „az EU-val kell megegyezni” – hangsúlyozta. Sokan azt mondják, hogy Magyarország a török-kártyát játssza, de ez nem igaz – vélekedett.

Törökország szuverén módon kopogtathat az IMF-nél, ahogyan Ukrajna is, ha hitelt szeretne. Magyarország azonban az EU tagja, ezért nekünk Brüsszellel is meg kell egyezni – mondta el Suppan.

Hiába megy Fellegi Tamás, tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter gyakran Washingtonba, nem lehet megkezdeni a tárgyalásokat az EU beleegyezése nélkül. A piacok úgy látják, hogy a kormány a hibás a tárgyalások csúszása miatt. Itt ütközik ki a bizalmatlanság – magyarázta a közgazdász.

Hangsúlyozta, nem tudunk előrelépni, mert jelenleg Brüsszelnél pattog a labda. Emlékeztetett, a bizottság éppen most fordítja le a vitás kérdésekre (jegybanktörvény, ombudsman, bírák ügye) adott magyar válaszokat és értékeli azokat.

Mivel a kormány „eljátszotta” a bizalmat, ezért érthető Brüsszel álláspontja, de Suppan úgy látja, hogy a piac 99 százaléka most félreérti a helyzetet. „Gyanakodva néznek a magyar a kormányra” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.