BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fitch: teljesen átalakul a görög adósságszerkezet

A folyamatban lévő görög adósságcsere-program végére teljesen átalakul a görög államadósság-szerkezet, de továbbra is magas Görögország törlesztésképtelenné válásának kockázata - vélekedett keddi átfogó helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő - amely az adósságcsere-tranzakció feltételeinek véglegesítése után elsőként emelte vissza az államcsődöt jelző besorolási kategóriából Görögországot mint szuverén adóst - befektetőknek Londonban összeállított elemzésében közölte: becslése szerint az idei év végére 75 százalékra emelkedik a hivatalos hitelezők aránya a görög államadósság-megoszláson belül a tavaly év végi 38 százalékról.

A magánszektorbeli hitelezők részaránya a görög kormánnyal szembeni követelésállományon belül ugyanezen idő alatt 62 százalékról 25 százalékra zsugorodik a Fitch keddi előrejelzése szerint.

A hitelminősítő közölte: számításai alapján - abból a feltételezésből kiindulva, hogy az adósságcsere-programhoz végül mindegyik magánhitelező csatlakozik - a program összesen 110 milliárd eurót farag le a görög szuverén adósságállományból, "jelentősen javítva" Görögország adósságszolgálati profilját, és csökkentve a rövid távú törlesztési nehézségek újbóli kialakulásának kockázatát.   

A Fitch szerint ugyanakkor változatlanul magas a törlesztésképtelenné válás kockázata, tekintettel a még mindig jelentős államadósság-teherre.

A cég azzal számol, hogy az adósságátrendezés nyomán az idén nem emelkedik a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta a 2011 végén mért 165 százalékról, de a költségvetési deficitek és a nominális GDP-érték folytatódó csökkenése miatt a Fitch Ratings előrejelzése szerint 2013-ban megközelíti a 170 százalékot az adósságarány, mielőtt 2014-ben csökkenésnek indulna.

Az, hogy Görögország 2020-ig 120 százalék környékére tudja-e csökkenteni államadósság-rátáját - amint ez az adósságcsere-programban szerepel -, a további szerkezeti és költségvetési reformok végrehajtásával kapcsolatos politikai akaraton múlik - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak ugyanakkor nem látnak sok esélyt a reformok végrehajtására.

A Commerzbank közgazdászai a görög kilátásokról befektetőknek összeállított, Londonban minap ismertetett helyzetértékelésükben közölték: az elmúlt két év tapasztalatai alapján kétlik, hogy az adósságátrendezés által nyert időt Görögország ki tudja használni a talpra állást akadályozó fő politikai és gazdasági problémák megoldására.

A cég elemzői szerint még az is "teljesen nyitott kérdés", hogy a hamarosan esedékes választások után meglesz-e a megígért reformokhoz szükséges politikai többség.

A Commerzbank szakelemzői mindezek alapján "meglehetősen valószínűtlennek" nevezték, hogy Görögország a 2020-as határidőig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a pénzügyi támogatás fejében követelt 120 százalék körüli szintre tudja csökkenteni GDP-arányos államadósság-rátáját.

A Fitch Ratings jelenleg a három globális hitelminősítő közül az egyetlen, amelyik nem csődközeli besorolást tart érvényben Görögországra.

A Standard & Poor''s március elején Londonban bejelentette, hogy a Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásait az addigi "CC", illetve "C" szintről "SD"-re - selective default, vagyis szelektív nem törlesztő kategóriába - süllyesztette.

Indoklásában az S&P kiemelte, hogy ha egy adósságkibocsátó egyoldalúan módosítja valamely adósságkötelezettség eredeti feltételrendszerét és kondícióit - ahogy a Standard & Poor''s megítélése szerint Görögország tette a magánszektorbeli befektetők bevonásával végrehajtott adósságcserével -, azt a hitelminősítő saját kritériumai alapján tényszerűen nem törlesztésnek tekintheti.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody''s Investors Service - ugyanilyen indoklással - az általa használt besorolási metodika lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzatára, "C"-re minősítette vissza a görög besorolást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.