BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: Készenléti hitelt kaphat Magyarország

Magyarországgal készenléti hitelmegállapodásról tárgyal a Nemzetközi Valutaalap – mondta el Gerry Rice. Az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója szerint nem rugalmas vagy elővigyázatossági hitelről lesz szó.

Gerry Rice azt mondta, hogy Magyarországgal jövő hét kedden megkezdődnek a tárgyalások. Az IMF tisztségviselője azt is hangsúlyozta, hogy készenléti hitel megállapodásról tárgyalhatnak. Ezt lehetne elővigyázatosságiként kezelni, vagyis Magyarország nem hívná le a hitelt, csak egy hitelkeretet kapna. Rice ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nem rugalmas vagy elővigyázatossági hitelről tárgyalnának.

Orbán Viktor kedden a HírTV-nek adott interjújában azt mondta, hogy "az IMF most jön, körülnéz, és valamikor majd inkább a nyár végén, mint a közepén lesznek tárgyalások is".

A Capital Economics vezető közgazdásza William Jackson az IMF/EU-küldöttség érkezésének bejelentését kommentáló pénteki helyzetértékelésében úgy vélekedett, hogy egyelőre messze vannak egymástól azok a feltételek, amelyeket a magyar kormány várhatóan hajlandó lesz elfogadni a segítség fejében, és azok, amelyek mellett az IMF és az EU kész lenne e segítség megadására.

A Capital Economics londoni elemzője azzal számol, hogy a segítségnyújtás formája is vita tárgyává válhat. Jackson ezzel kapcsolatban felidézte Varga Mihály minapi nyilatkozatát, amelyben az IMF/EU-tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszter kijelentette, hogy Magyarország a lengyelországi programhoz hasonló rugalmas hitelmegállapodást szeretne kötni.

A Capital Economics szakértője szerint azonban az IMF valószínűleg nem fogja megadni Magyarországnak az enyhe feltételrendszerű rugalmas hitelkeret, tekintettel a "hitelességi és kiszámíthatósági problémákra".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.