BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dugódíj helyett közműadó lesz?

Bajban a Mol és a Magyar Telekom Budapest a dugódíj helyett közműadó bevezetését mérlegeli – idézi a Figyelő értesülését az Equilor.

Az érintett cégek köre még változhat, a tervek szerint azonban a víz- és csatornaművek, gáz- és villanyszolgáltatók, valamint távközlési társaságok is érintettek lennének.

A dugódíjból évente 20 milliárd forintot remélt az önkormányzat, ebből első becslésünk alapján 3-4 milliárd forint esne a MOL-ra és a Magyar Telekomra. Utóbbinál a becsült profit 5 százalékát tenné ki ez a teher, míg az olajtársaságnál a csoportszintű profit 2-3 százalékát vinné el az új adónem.

A távközlési szektor esetében uniós szabályok alapján csak a szektorba lehet visszaforgatni az adót, ám a válságadó 2010-es bevezetését követően elindult brüsszeli vizsgálat sem tart még sehol.

Az Equilor egyelőre nem számol markáns árfolyamhatással az említett cégek esetében, bár az egyedi kockázatok növekedése tompítja a hazai eszközökben mutatkozó általános optimizmust.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.