BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A spanyol állami rossz bank 90 milliárd eurónyi bedőlt eszközt vásárolhat

A spanyol kormány által felállított, december elejétől működő "rossz bank", a SAREB mintegy 90 milliárd euró értékben vásárolhat bedőlt eszközöket, ingatlanokat és földterületet is a spanyol bankoktól - jelentette be a madridi kormányzat hétfőn.

A program első szakaszában 45 milliárd euró értékben vásárol földet és ingatlanokat az állami bank. A földekre a könyv szerinti érték 20 százalékát, míg az ingatlanokra 54 százalékát fizeti ki.

A kormány szerint a kialkudott diszkontárfolyammal kompromisszumot kötöttek, amely így nem hagy túl nagy lyukat a bankoknál.

A SAREB ezeket a bedőlt eszközöket hatékonyan és konzervatívan kezeli majd. A banknak végső soron nyereséget kell termelnie, hogy a lehető legkisebb legyen a közpénzek felhasználása. A SAREB a megvásárolt eszközöket 15 év alatt akarja továbbadni, és legalább 14-15 százalékos megtérülési rátára törekszik.

Szakértők szerint a SAREB hasonló elveken működik majd, mint az amerikai TARP, illetve az ír Nemzeti Eszközkezelő Ügynökség. Utóbbi 2010-ben 32 milliárd eurót fizetett mintegy 74 milliárd eurónyi bedőlt hitelért.

A spanyol gazdaság elsősorban az elmúlt évtizedben tapasztalt ingatlanpiaci buborék összeomlása miatt van bajban. A spanyol kormány egy mentőcsomag keretében az Európai Unió állandó mentőmechanizmusától 90 milliárd eurót kap bankmentésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.