BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: Még mindig nincs időpont a tárgyalások folytatására

Továbbra sincs még meg az időpontja annak, hogy mikor folytatódnak a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között - jelentette ki az MTI kérdésére válaszolva csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, a IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója. Megerősítette, hogy a valutaalap nem kért további megszorító intézkedéseket a magyar kormánytól.

"Nincs még időpontja egy új budapesti látogatásnak, de nyilvánvalóan továbbra is kapcsolatban állunk a magyar kormánnyal és az európai partnereinkkel" - mondta Rice.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az IMF mely pontokon kérte a magyar kormány álláspontjának tisztázását, a külkapcsolati igazgató annyit mondott, hogy a valutaalap fő irányvonalait az IMF küldöttségének július 26-án kiadott sajtóközleménye tartalmazza.

"Nem javasolunk szigorúbb pénzügyi intézkedéseket, mint amennyit a kormány jelenlegi, 2013-as költségvetési célja tartalmaz" - tette hozzá Gerry Rice. "A javaslatainkban nincs szó további megszorításokról" - mondta.

Az IMF/EU-küldöttség legutóbbi budapesti egyeztetéséről július 26-án kiadott sajtóközlemény szerint "a magyar gazdaság továbbra is számos, a magas állam- és külső adóssággal, a banki mérlegekben lévő feszültségekkel, a gyenge bizalommal és a magas kockázati prémiummal kapcsolatos, egymáshoz szorosan kötődő kihívással néz szembe".

A valutaalap egyebek mellett rámutatott: rövid távon kulcsfontosságú kihívás a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és ezzel egy időben egy robusztusabb növekedés alapjainak megteremtése, ami az életszínvonal javulásának szükséges feltétele. A gazdaságpolitikának ezért arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, valamint hozzon létre egy üzletbarátabb környezetet, és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.