BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris elbukott Orbán ezermilliárdos üzlete?

Ezermilliárd forintnak megfelelő értékben jegyezne le Oroszország magyar állampapírt - erről állapodott meg a HVG szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

A két és fél órás Kreml-béli munkamegbeszélésről kiadott semmitmondó közleményekhez képest méretes pénzügyi csomag körvonalazódott. Az orosz fél 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyezne le, mégpedig 2,25 százalékos kamattal, ami vetekszik egy IMF-hitel kondícióival - írja a lap.

Ez messze olcsóbb, mint a lakossági euróforrásokhoz kitalált, 5 százalék feletti kamatozású eurókötvény, vagy a most kibocsátani tervezett dollárkötvény, amely várhatóan 5,5 százalék körüli hozamszinttel kerül forgalomba. Továbbá 5 milliárd euró értékű, de majdan rubelben igénybe vett kötvényről is szó esett a HVG szerint. Arról egyelőre nem került ki információ, hogy Orbán mit ígért cserébe az orosz félnek.

Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peskov a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta, hogy a Putyin-Orbán találkozón, amelyen a pénzügyi együttműködésről is szó volt, nem írtak alá semmilyen egyezményt.

A Kreml a Reuters hírügynökséggel pedig azt közölte, nem született megállapodás arról, hogy az oroszok magyar kötvényt vennének.

Hatalmas sajtópacának minősítette Giró-Szász András kormányszóvivő a HVG írását, amely szerint Oroszország magyar állampapírokat vásárolna. A szóvivő ezt a Fidesz-KDNP gyulai frakcióüléséről nyilatkozta szerda délután telefonon az MTI-nek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.