BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ernst & Young: Ez az év fordulópont az eurózóna számára

A ciprusi helyzet ellenére pozitívak a bankszektor középtávú kilátásai az eurózónában, azonban a nicosiai krízis is rávilágított arra, hogy törékeny és elhúzódó kilábalásra kell számítani – derül ki az Ernst & Young legfrissebb, kedden nyilvánosságra hozott iparági gyorsjelentéséből. A negyedéves Eurózóna Pénzügyi Előrejelzés szerint számos fontos mutató lassú javulásnak indulhat a következő 18 hónapban.

„Fordulópontot jelenthet 2013 az eurózóna bankszektorának. A nem teljesítő hitelek aránya idén tetőzhet, valamint ez lehet az utolsó év amikor csökken a hitelezés. A pozitív jelek ellenére az eurózóna bankszektora továbbra is törékeny marad. A ciprusi krízis rámutatott, hogy a valutaunió bankrendszerében még mindig vannak gyenge láncszemek, ennek ellenére azt gondoljuk, hogy ezek jelenleg nem okoznak rendszerszintű problémát. Fontos azonban látni azt is, hogy a nicosiai krízis kapcsán Európa-szerte erodálódhat a betétesek bizalma” – mondta Seregdy Tamás, az Ernst & Young Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója.

Hozzátette: Magyarország számára különösen jó hír, hogy Németország gazdasága és bankszektora már a második negyedévben pozitív képet mutat, ez pedig hazánkra is kedvező hatással lehet jövő évtől.

A jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy a bankok menedzsmentje képes-e további költségcsökkentő intézkedésekre és a működési folyamatok átstrukturálására. A befektetők ugyanis egyre inkább annak megfelelően választanak bankot, hogy a pénzintézet milyen stratégiai válaszokat adott a felmerülő problémákra – hangsúlyozta Seregdy Tamás.

2014-től bővülhet az eszközállomány

A tavalyi mintegy 900 milliárdos visszaesést követően idén várhatóan további 500 milliárd euróval csökken majd a bankok eszközállománya az eurózónában. 2014-től azonban már bővülésre lehet számítani a valutaunió egészét tekintve. A bankok eszközállománya már ma is nagyjából stabilizálódott például Németországban és Franciaországban, de még a jövő évben is csökkeni fog Olaszországban és Spanyolországban – mutat rá a nemzetközi tanácsadó cég előrejelzése.

Idén még csökken a hitelezés

Az üzleti és lakossági hitelezés 1,7 százalékkal csökkent tavaly az eurózónában, és ez a tendencia várhatóan folytatódik idén is. 2013-ban visszafogottabb, átlagosan 0,5 százalékos visszaesés várható a valutaunióban, viszont az északi és déli államok között ebben a kérdésben is jelentős különbségek mutatkoznak: amíg Spanyolországban 5,1 százalékos csökkenésre, addig Németországban 0,8 százalékos bővülésre lehet számítani. 2014-től azonban már 2,9 százalékos bővüléssel lehet számolni az előrejelzések szerint – derül ki az Ernst & Young jelentéséből.

Tetőznek a nem teljesítő hitelek

Az Ernst & Young szerint 7,2 százalékos csúcson tetőzhet idén év végén a nem teljesítő hitelek aránya az eurózónában a tavalyi 6,7 százalékos becsült érték után. A bedőlt hitelek aránya azonban már most csökkenésnek indult Németországban és Franciaországban, míg Olaszországban 10,2 százalékos, Spanyolországban 12,8 százalékos csúcsot érhetnek el az év végéig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.