BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kik járnak jól az új családi adókedvezménnyel?

A kormány július végén döntött a családi adókedvezmény kiterjesztéséről, mely szerint a személyi jövedelemadónál nem érvényesíthető adóalap (adó) kedvezmény érvényesíthető lesz a bruttó fizetésből levonandó 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból, valamint a 10 százalékos nyugdíjjárulékból. Jellemzően az alacsonyabb keresetű háromgyermekes családok járnak jól, hiszen számukra is kihasználhatóvá válik a teljes kedvezmény összege, amennyiben 300 ezer forint havi keresettel rendelkeznek. Fontos hangsúlyozni, hogy a háromgyermekesek alacsonyabb jövedelem esetén is nettó pozíciójavulást fognak érezni, hiszen az egyéni járulékuk összege meg fog jelenni a képzeletbeli borítékukban.

Érdekes lesz, hogy a jogalkotás során felmerül-e a járulékkedvezmény esetén is az a megoldás, mely a személyi jövedelemadónál bevezetésre került, miszerint a kedvezmény megosztható a házaspárok, élettársak között. Amennyiben igen, akkor a KSH bruttó átlagkereset (227 800 forint) alatti egyéni jövedelemmel rendelkező kétkeresős pár esetén is teljes mértékben kihasználható lehet a kedvezmény.

De mi lesz a nyugdíjjal, a táppénzzel és a gyeddel? Jogosultak lesznek-e és milyen mértékben azok, akik élnek a kedvezménnyel? Megítélésünk szerint igen, és a korábbi módon, hiszen ezeknek a juttatásoknak az alapja jelenleg még nem a befizetett összeg, hanem a járulékalapot képező jövedelem. De mi lesz, ha kiürül a kassza? Az állam köteles fedezetet teremteni a kiadásokhoz, akkor is, ha a bevételek nem fedezik a társadalombiztosítási alapok kiadásait. Ha ez igaz, akkor nem lenne egyszerűbb az ún. negatív adó rendszerét bevezetni a személyi jövedelemadóba, mely szerint az adókedvezmény nem csak a tárgyévi adó összegéig érvényesíthető? A kormány filozófiája szerint nem, hiszen a vezérlő elv a munkaalapú társadalom megteremtése, amelyben többek között ez a juttatási forma is a munkavégzéshez, illetve annak ellenértékéhez kapcsolódik.

A tervezett technikát sokat lehet vitatni, főleg szociális alapon, azonban ez a korrekció, amely a családi kedvezményben részesülők számára és azon belül főleg az alacsonyabb jövedelműek részére újabb juttatásokat tesz elérhetővé, mindenképpen üdvözlendő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.