BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha nem lenne adócsalás, nem lenne Görögországnak pénzügyi problémája?

Az adócsalás Görögország adósságválságának egyik fő oka - írja a Handelsblatt pénteki számában. Ha minden görög tisztességesen befizetné az adóját, akkor az országnak egyáltalán nem lenne pénzügyi problémája - számolt a német üzleti körök lapja.

A görög kormány azonban mostanra drákói büntetéseket vezetett be. Jannisz Szturmarasz pénzügyminiszer hivatali ideje alatt már hatszáz ember került börtönbe azért, mert nem fizették meg az adójukat - jelentette ki a miniszter a Handelsblattnak nyilatkozva. "Ez ugyan nem nagyon szép dolog, de meg kellett tennünk" - mondta.

Régen az adócsalás még a bíróság előtt is gyakran bocsánatos bűnnek számított, ma azonban a görög igazságszolgáltatás is más húrokat penget.  Ugyanis a múlt héten első ízben történt meg Görögországban, hogy három adócsalót életfogytig tartó börtönbüntetésre itéltek. Hamisított számlákkal 840 ezer euró összegű adóvisszatérítésre tettek szert. A nyomás egyre növekszik és idén a görög adónyomozóknak nem volt nyári szünetük. A görög pénzügyőrök turistaként álcázva vegyültek el a nyaralók között, éttermeket, bárokat, üzleteket kerestek fel. Több ezer szúrópróbát végeztek a görög adónyomozók az üdülési övezetekben, megdöbbentő eredményekkel - írta a továbbiakban a Handelsblatt. Ugyanis csak az augusztus első felében végzett 1256 ellenőrzés során a görög pénzügyőrök 5668 szabálysértést állapítottak meg. Az adócsalás éllovasai három sziget, Amorgosz, Pakszosz és Szimi voltak, ahol szó szerint minden megvizsgálat vállalkozásnál kifogásokat észleltek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.