BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekültügy: Európának fájhat a B-terv

Külön is tárgyal az uniós belügyminiszterek mai luxemburgi tanácskozásán az olasz, a francia, valamint a német tárca vezetője a határokon kialakult helyzet miatt – jelentette be a bevándorlási ügyekben felelős biztos, Dimitrisz Avramopulosz szóvivője. Erre azután kerül sor, hogy Németország a G-7 csúcs alatt átmenetileg lezárta schengeni határait, és így sok olyan menekült rekedt Olaszországban, akik egyébként már továbbmentek volna. A leginkább kritikus pont az olasz-francia határ, Ventimiglia lett, ahonnan a francia határőrizeti szervek nem engedtek továbbmenni mintegy 200 afrikai menekültet (tegnap negyedik napja táboroztak a tengerparti sziklákon). A mai tanácskozáson menetrend szerint azt a tervet vitatják meg, amelynek értelmében 24 ezer, jórészt Olaszországon át érkezett menedékkérőt kellene szétosztani az uniós országokban.

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve tegnap emlékeztette az olasz kormányt: a dublini egyezményt be kell tartani, vagyis annak az országnak kell végigcsinálnia a menedékjog kérelmi eljárást, ahová az illető először megérkezett, és aki ennek igazolása nélkül érkezik hozzájuk, azt visszaküldik. Róma az egyezmény módosítását akarja – közölte Matteo Renzi kormányfő a vasárnapi Corriere della Serának adott interjúban, amelyben arra is figyelmeztetett, hogy ha Európa nem lesz szolidáris velük, akkor Olaszországnak B-terve is van, és az Európának fog fájni. A hétfői olasz sajtóban megemlített opciók között szerepel, hogy Róma ideiglenes személyi igazolványt adhat a menedékjogot kérőknek – ez útlevél helyett használható az EU-ban –, illetve, hogy a nem olasz hajókkal kimentett migránsokat nem engedik partra szállni. (A Földközi-tengeri mentőakciókban újabban más uniós országok hajói is részt vesznek, azzal a kikötéssel, hogy nem hozzájuk viszik a megmentetteket.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.