BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napokon belül aratnak

Idén jó közepes termés várható a kalászos gabonákból, az országosan várható becsült termésátlag mellett azonban a jelenlegi árak mellett ráfizetnek a termelők. Nagy a szórás, helyenként 7-8, máshol csupán 3 tonna búza várható hektáronként. Jövő héten az árpa betakarításával indul az aratási szezon.

„Jövő héten már aratjuk az árpát, a termésbecslés ennél a növénynél országosan várhatóan 4,2 tonna körül alakul hektáronként” – mondta el a Világgazdaságnak Vancsura József. A Gabontatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: a mostani várakozások szerint az árpa országos termésmennyisége idén egymillió tonna körül alakul, vagy valamivel ez alatt.

Az idei búzatermés minősége még kérdéses, ezt a nemzetgazdasági szempontból is jelentős növényt július elején fogják várhatóan aratni, vagyis már ehhez is csak 3-4 hét van hátra. Az addig terjedő időszak időjárásán sok múlik. Alapvetően jó minőséget várunk, és különösebb országos méretű megbetegedés sem gyengíti az idei termést. Látni kell ugyanakkor azt is, hogy az ország egyes pontjain aszályos időjárás alakult ki, helyenként nem esett elég csapadék – mondta Vancsura József.

A száraz területek közé tartozik a Nyírség, Komárom térsége és Heves megye is. A mostani 30 fokos, vagy ezt meghaladó hőmérséklet sem tesz igazán jót a búza fejlődésének, az ideális 26 és 30 fok között lenne – tette hozzá az elnök, aki szerint a változatos termésmennyiségekre alacsony árak jutnak idén. A búza ára minőségtől függően 40-45 ezer forint tonnánként, ez pedig a nagyjából várható 4 tonnás termésátlag esetében veszteséget jelent – figyelmeztetett.

A GOSZ elnöke hozzátette: a tavaszi vetésű, őszi betakarítású növények, így például a kukorica és a napraforgó állapota jó. Ezek beéréséig még sok idő van hátra, de ígéretesek a táblák, idén jó termésre van kilátás – igaz a tavalyi rekord minden bizonnyal nem ismétlődik meg. Ezen növények esetében is hasonlóan alacsony árakra van kilátás, a kukorica tonnáját 38-40 ezer forint környékén kötik, ez jóval alacsonyabb a korábbi évek szintjénél.

A legfontosabb növény, a búza termése tehát országosan jó közepes lesz, de az egyes termelők eredményei között nagy különbségek lesznek. Vannak az országban olyan táblák, ahol 7-8 tonna körül alakul a termés egy hektáron, de vannak olyanok is, ahol ez csak 3 tonna lesz. Utóbbiak egyértelműen veszítenek – mondta el a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász. Hozzátette: vannak helyek, ahol a belvíz gyérítette a termést, máshol a vörösrozsda és a sárgarozsda élősködő gombái fertőzték meg a táblákat. A Dunántúlon, így Tolna, Baranya és Fejér megyében viszont szép termés várható.

Az agrárközgazdász egyetért Vancsura Józseffel abban, hogy az átlagtermésen nem tudnak keresni idén a gazdák. „A 4-4,2 tonna körüli hektáronkénti termésátlaggal a mostani alacsony árszintek mellett még nincs nyereség, ez inkább kicsivel az átlag felett, 4,5 tonnánál fordul meg, ez az a pont, ahol a termelő nullára jön ki. Idén tehát az átlag feletti termést betakarítók tudnak csak keresni a búzán, és ők sem annyit, amennyit tavaly” – tette hozzá Raskó, aki szerint fél éven belül nem várható, hogy az árak érdemben növekedjenek.

Tavaly rekordok dőltek

Kiváló országos terméseredmények, de területenként nagyon eltérő termásátlagok jellemezték az tavalyi évet a kalászos gabonák szempontjából. 2014-ben sok lett a búza, bár jelentős része takarmányminőségű, kifejezetten jó árpatermés lett, és rekordmennyiségű lett a kukorica is. Ráadásul általános volt a gabonapiacokon az áresés, ezért a tavalyi év nagy nyertese a korábban nehéz helyzetű állattartás lehet, még akkor is, ha az árak szeptembertől újra kissé emelkedni kezdtek. A szántóföldi növénytermesztés eredménye azért is volt jelentős, mert a felsorolt három növény adja a hazai mezőgazdasági kibocsátás több mint 26 százalékát.


-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.