BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb cukrot termelnek a keresletnél Ukrajnában

Ukrajnában kevesebb cukrot termelnek az októberrel kezdődő szezonban a keresletnél, azt csak a korábbról megmaradt készletekkel sikerül fedezni.

Ukrán számítások szerint 1,2-1,3 millió tonna cukrot termelnek az idén októbertől jövő év szeptember végéig tartó szezonban, ami 38-43 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A készleten maradt még 500-550 ezer tonna cukor felhasználásával azonban elkerülhető a hiány.

A keresletről szólva a szakértők azt mondták, hogy az októberrel kezdődő egy évben az egy főre jutó cukorfogyasztás 35,8 kilogramm lesz, 1,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, ami részben a cukor árának jelentős drágulására vezethető vissza.

Az idei cukorrépatermés várhatóan 9,6 millió tonna lesz, 39 százalékkal marad el a tavalyitól elsősorban amiatt, hogy 28 százalékkal csökkent a vetésterület, de a szárazság is rontja a terméskilátást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.