BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat éve nem volt ilyen alacsony az EU munkanélkülisége

Tovább csökkent a munkanélküliség az EU-ban, a fiatalok körében azonban változatlanul rossz a helyzet.

Hat éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az EU-ban: az augusztusi adathoz képest is 0,1 százalékpontos csökkenés után szeptemberben már csak 9,3 százalékos a munkanélküliség. Tavaly ilyenkor még 10,1 százalékon állt a mutató. Az Eurostat utoljára 2009 szeptemberében mért ennél alacsonyabb munkanélküliséget az EU-ban.

Javul a helyzet az eurózónában is, ott 10,8 százalékos a munkanélküliség - ez szintén 0,1 százalékpontos havi csökkenést jelent. Az eurót használó 19 tagállamban 2012 januárja óta ez a legjobb mutató.

A legalacsonyabb munkanélküliséget Németországban mérték, ott 4,5 százaléknak nincs munkája. Rajtuk kívül még Csehországban 5 százalék alatti az adat (4,8 százalék), a dobogó harmadik fokára Málta került a maga 5,1 százalékos munkanélküliségével. Magyarországon - ahonnan az Eurostat még augusztusi adatokkal számolt - 6,5 százalékos a ráta, ami az EU 9. legalacsonyabbja. A legrosszabb helyzetet Görögországban mérték, ott 25 százalékos a munkanélküliség, de Spanyolországban szintén kiemelkedően magas, 21,6 százalékos. A harmadik legrosszabb helyzet Horvátországban van, ahol 15,4 százalék munkanélküli.

A fiatalok munkanélkülisége továbbra is az egyik legsúlyosabb probléma: az EU-ban a 25 éven alattiak 20,1 százaléka nem talál munkát. A legjobb a német fiatalok helyzete, köztük 7 százalékos a munkanélküliség - ám a mutató egyetlen más tagállamban sem egyszámjegyű. Négy olyan ország is van, ahol a fiatalok több, mint 40 százaléka nem tud dolgozni (Görögország: 48,6 százalék, Spanyolország: 46,7, Horvátország: 43,1, Olaszország: 40,5). Magyarországon 15,8 százalékos a mutató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.