BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat éve nem volt ilyen alacsony az európai munkanélküliség

Utoljára 2009 őszén volt olyan alacsony az EU munkanélkülisége, mint ahol szeptember óta áll.

Hat éve nem volt olyan alacsony az EU munkanélkülisége, mint most: az Eurostat friss adatai szerint ahogy szeptemberben, úgy októberben is 9,3 százalékos volt a munkanélküliség. Ilyen alacsony rátát utoljára 2009 szeptemberében mértek.

Az eurózóna 19 tagállamának munkanélkülisége 10,7 százalékos - egy hónapja 10,8, egy évvel korábban pedig még 11,5 százalékos munkanélküliséget mértek. A 19 tagállamban ennyire alacsonyan 2012 januárja óta nem állt a mutató.

A magyar 6,5 százalékos munkanélküliség az EU 9. legalacsonyabbja. A legjobb Németországban a helyzet, ahol 4,5 százalékos a munkanélküliség - a régiónkból azonban Csehország már megközelítette a német mutatót, ott 4,7 százalék van munka nélkül. A lista harmadikja Málta, 5,1 százalékkal.

A legrosszabb helyzetet Görögországban mérték, aohl 24,6 százalékon áll a munkanélküliségi ráta. Spanyolországban 21,6 százalékos, Horvátországban pedig 15,8 százalékos a mutató.

A fiatalok munkanélkülisége csökken, de továbbra is az EU egyik legsúlyosabb problémája, most épp 20,0 százalékos - figyelmeztet az Eurostat. A legjobb a német fiatalok helyzete, ott 7,1 százalékos a ráta. Azonban Németország az egyetlen EU-tagállam, ahol a fiatalok munkanélkülisége 10 százalék alatti. Három ország van, ahol továbbra is a fiatalok több, mint 40 százalékának nincs munkája: Görögország (47,9 százalék), Spanyolország (47,7), valamint Horvátország (43,1).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.