BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat és fél éve nem volt ilyen alacsony az EU munkanélkülisége

Utoljára 2009 júniusában volt olyan alacsony a munkanélküliség az unióban, mint ahol november óta áll a mutató.

Hat és fél éve nem volt olyan alacsony az Európai Unióban a munkanélküliség, mint amilyen tavaly november óta. Igaz, a helyzet nem változott 2015 decemberében, ahogy egy hónappal korábban, úgy ezúttal is 9,0 százalékos a ráta, utoljára ennél alacsonyabb 2009 júniusában volt a mutató - közölte az Eurostat. Egy évvel korábban még 9,9 százaléknak nem volt munkája.

Az eurózóna 19 tagállamában 10,4 százalékos volt a decemberi munkanélküliség, ami 0,1 százalékpontos csökkenés novemberhez, és 1 százalékpontos esés 2014 utolsó hónapjához képest. Az eurózónában ennél jobb munkanélküliségi adatot 2011 szeptembere óta nem mértek.

A 6,3 százalékos magyar adat (az Eurostat itt még csak novemberi magyar mutatóval számolt) a nyolcadik legalacsonyabb az unióban. Csehországban és Németországban a legjobb a helyzet, ott 4,5 százalékos a munkanélküliség, Nagy-Britanniában és Máltán pedig 5,1 százalékot mértek. A legrosszabbul Görögország áll, ott (még októberi adattal számolva) 24,5 százalékos a munkanélküliség. A második legrosszabb helyzetű tagállam Spanyolország 20,8 százalékos munkanélküliséggel, a harmadik pedig Horvátország, 16,5 százalékossal.

A fiatalok munkanélkülisége változatlanul nagyon magas, igaz, legalább húsz százalékos alá csökkent - legalábbis az EU egészében (19,7 százalékra), az eurózónában még mindig 22 százalékos. Ez is nagy esést jelent, egy évvel korábban még 21,2, valamint 23 százalékot mért az Eurostat. Egyedül Németországban egyszámjegyű a 25 éven alattiak munkanélküliségi rátája (7,0 százalékos), a legjobb három közé rajtuk kívül Dánia (10,3 százalék) és Csehország (10,9 százalék) tartozik. Három országban van 40 százalékosnál magasabb munkanélküliség a fiatalok közt: Görögországban (48,6), Spanyolországban (46,0), valamint Horvátországban (44,1 százalék). Magyarországon 15,7 százalékos a fiatalok munkanélkülisége, ez a 11. legjobb a tagállamok rangsorában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.