BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ragaszkodnak az új adóhoz a lengyelek, az Európai Bíróságig is elmennek

Másfajta adót vet ki Lengyelország a nagy kiskereskedelmi üzletekre jövő januártól azt követően, hogy most felfüggesztik azt, amit szeptember elsején az egész szektorra bevezettek – jelentette be Pawel Szalamacha pénzügyminiszter. Az Európai Bizottság hétfőn közölte, hogy mélységi vizsgálatot indít a Lengyelországban működő kiskereskedelmi vállalatokra kivetett progresszív, árbevétel-alapú adó ügyében.

A vizsgálat lezárulásáig, mint megírtuk, a bizottság elrendelte az adó beszedésének felfüggesztését, miután az szerinte a kisebb forgalmú vállalatoknak nyújtott előnnyel sérti az állami támogatás tilalmának uniós elvét. Szalamacha keddi sajtótájékoztatóján a Thenews.pl hírportál beszámolója szerint ellentmondásosnak és meggondolatlannak nevezte a bizottság döntését, hozzátéve: dolgoznak egy másfajta formulán, amelytől ugyanannyi bevételt várnak – 1,7 milliárd zlotyt (400 millió euró) –, amennyit már beterveztek a 2017-es büdzsébe.

Arról nem közölt részleteket a pénzügyminiszter, hogy miként képzelik el az új sarcot, csak azért bírálta Brüsszelt, hogy a nagy kereskedelmi vállalkozások mellé állt, amelyek évekig semennyi adót se fizettek Lengyelországban. Ha a brüsszeli eljárás Varsóra nézve kedvezőtlenül zárul, akkor az Európai Bírósághoz fordulnak – közölte a miniszter. A tavaly októberben hatalomra kerül Jog és Igazságosság (PiS) a szociális kiadások bővítésére tett választási ígéreteit akarja teljesíteni a különadók segítségével; a bankok mérlegfőösszegére már idén 0,44 százalékos adót vetettek ki, ettől évi 4,4 milliárd zloty bevételt várnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.